Consument

Nieuwe trend: Cake-op-stok

Na de cupcakes lijkt er een nieuwe trend geboren: gedecoreerde minicakes op een stokje. Hoe ze ook heten –lolly cakes, cupcakelolly’s, cakeballetjes, cake pops– ze vrágen erom opgegeten te worden. Nee, eigenlijk toch niet, ze zijn veel te mooi.

Mariëlle Oussoren-Buys
18 February 2011 20:51Gewijzigd op 14 November 2020 13:46
Foto RD
Foto RD

Het ligt me al een tijdje aan te gapen op mijn bureau. Een plaatje van een kookboek met de naam ”Cake pops” van Angie Dudley (uitg. Becht, € 17,50, verschijnt volgens planning deze maand). Erop afgebeeld zes foto’s van de prachtigste zelfgemaakte lolly’s. Van met chocolade omhulde uiltjes tot met glazuur en gekleurde spikkels versierde minicupcakes. Alles op een stokje. Zoiets wil ik ook maken – maar het boek is nog niet in mijn bezit. En mijn geduld is op.

Op internet zijn de lolly’s na enige hindernissen (ook een totaal andere Nieuw-Zeelandse lekkernij blijkt lolly cake te heten) te vinden. Maar heel wijd verbreid is de hobby in Nederland nog niet, want veel hobbybakkers op sites zoals deleukstetaarten.nl zitten nog in de experimenteerfase als het om cakelolly’s gaat. Het Amerikaanse bakerella.com, de site van Angie Dudley, biedt meer. Cupcake pops worden hier een „a Bakerella creation” genoemd. Dame Dudley is dus het brein achter de cake-op-stok.

Eerst een recept. Ik beperk me voorlopig tot Nederlandstalige sites, dat scheelt gedoe met buitenlandse maten en termen. Deleukstetaarten.nl maar weer. Onder de naam cakeballetjes vind ik wat ik zoek. De grootste verrassing: de blitse lolly’s zijn van cakekruimels gemaakt, vermengd met iets smeuïgs zoals botercrème. Altijd gedacht dat er een kant-en-klaar, speciaal in minivorm gebakken cakeje onder het glazuurlaagje verstopt zat. Eigenlijk maakt dit het er alleen maar makkelijker op: ik heb nog een paar plakken cake in huis en kan dus aan de slag. Prima restverwerking – hoe decadent deze lolly’s ook ogen, in feite verricht ik een wereldverbeterende daad.

Volgens het recept moet ik de crème maken van roomboter, margarine en poedersuiker. Maar margarine heb ik nooit in huis en het lijkt me ook niet lekker. Ik vervang het door roomkaas.

Een kwartier later zijn vier plakken cake, wat suiker, wat boter en wat roomkaas omgetoverd tot kale balletjes op een stokje. Ik had me voorbereid op het ergste na alle forumleed over uit elkaar vallende balletjes. Niets van dat alles. De glazuurlaag maak ik van chocola, net als in het recept. Als ik de lolly’s in wording niet onderdompel maar voorzichtig met een lepel met het vloeibare chocolademengsel bedek gaat ook dat goed. Snel nog wat versiering erop strooien, voordat de chocola hard is. Klaar!

Er zit amandelspijs in, is de vaste overtuiging van degenen die de volgende dag voor proefkonijn spelen. Niet dus. Maar ik denk dat ik de voorzichtige conclusie kan trekken dat de lolly’s –ook qua smaak– geslaagd zijn.

Meer inspiratie of bakartikelen? www.fantaartisch.nl

www.cupcakerecepten.nl

www.bakerella.com

www.wilton.com


„Hooguit sinds een jaar in Nederland”

Net zoals de rijk versierde en vaak kleurige cupcakes zijn ook de cakelolly’s komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Volgens Marianne Koen van deleukstetaarten.nl zijn ze op dit moment behoorlijk populair. Dat merkt ze op haar website, waar fervente taart- en cupcakemakers elkaar ontmoeten. Hoe ze in Nederland zijn beland, is volgens de oprichter van de site moeilijk te bepalen. „Als iemand hier een foto van een creatie plaatst, wordt zoiets heel snel opgepakt door andere gebruikers. Bakerella.com zou goed de inspiratiebron kunnen zijn.”

Nederlandse hobbybakkers zijn „hooguit een klein jaartje” bezig met de cake op een stokje, schat ze. De trend houdt nog wel even aan, is haar verwachting, mede gezien de boeken die er de laatste tijd op dit gebied verschijnen. Zouden er, net als cupcakes nu, binnenkort ook cakelolly’s bij de patisserieafdeling van V&D te koop zijn? „Het zou me niet verbazen.”

Koen maakt de cake pops –zo heten ze in Amerika en die naam gebruikt zij ook– „een enkele keer.” „Het is niets meer en niets minder dan cakekruimels vermengd met een of ander smeerseltje. Met overgebleven biscuitdeeg van een zelfgebakken taart kan het ook, maar ik adviseer cakekruimels. Dat geeft veel steviger balletjes. Het smeerseltje kan van alles zijn. Botercrème bijvoorbeeld, van één deel boter en één deel poedersuiker en eventueel een smaakstof naar wens. Eigenlijk is elke soort frosting geschikt, dus alles wat je als smeersel op taart of cake smeert.”

Ook het Amerikaanse merk van bakartikelen Wilton houdt zich inmiddels bezig met de pops, weet Koen. „Het heeft onlangs een boekje op de markt gebracht, ”Pops! Sweet on a stick”.” Dit boekje houdt een bredere definitie van cake pop aan: hier wordt cake bijvoorbeeld ook in blokjes gesneden en van een omhulsel voorzien of worden de lolly’s in allerhande minicakevormpjes gebakken.

Koen maakte de pops zelf ook in de vorm van cupcakes, met de hand gemodelleerd. „Dan draai je van het kruimel-crèmemengsel eerst een balletje en duw je daarna een kleine koekjesuitsteker in bloemvorm van ongeveer 2 centimeter hoog aan de onderkant in het balletje. Zo ontstaat de vorm van het baking cupje, eigen aan de cupcake.”

Het leuke aan de hobby: je hebt er weinig speciale dingen voor nodig. „Alleen de lollystokjes. In onze webshop zijn ze te koop, vijftig stuks voor 2,25 euro. Als alternatief kun je maiskolfprikkers gebruiken, die vind je bij de groothandel en soms bij een winkel als Xenos. Satéprikkers kunnen ook, zeker als je dikke kunt bemachtigen.”

Veel mensen gebruiken voor de decoratie candymelts in plaats van chocolade, weet Koen. Dat zijn een soort drops op basis van suiker, melk en olie, speciaal bedoeld om vloeibaar te maken. Ze zijn in allerlei kleuren te krijgen. „Ze smelten vrij lastig. Wat helpt is een beetje crisco toevoegen, wit en hard plantaardig vet, te koop bij groothandels, sommige supermarkten en de toko.”

www.deleukstetaarten.nl


Recept voor cake pops (ongeveer 12 stuks)

Ingrediënten: 150 g cake (ong. 4 plakken), 120 gr roomkaas-botercrème (60 gram poedersuiker, 30 g MonChou, 30 gr boter), evt. (koffie)melk, jam of dessertsaus

Bereiding: Maak de stukken cake heel fijn met de staafmixer of eventueel met een vork of met de handen. Maak de botercrème door roomkaas en boter luchtig te kloppen met de gezeefde poedersuiker. Roer de botercrème door de kruimels tot het een samenhangende massa wordt. Voeg eventueel wat (koffie)melk, jam of dessertsaus toe.

Maak vervolgens balletjes van het deeg. Dat gaat ongeveer op dezelfde manier als gehaktballetjes draaien. Let erop dat het stevige balletjes worden. Elk balletje moet ongeveer 20 gram wegen. Prik in elk balletje een lollystokje of een satéprikker en laat ze ongeveer een uur opstijven in de koelkast of de vriezer.

Haal de balletjes daarna uit de vriezer en laat ze iets minder koud worden (in de vriezer bewaren en later versieren kan ook). Anders wordt de chocolade sneller lelijk door de condens die aan de balletjes zit. Doe 150 gram pure chocolade in kleine stukjes in een kleine metalen kom of pannetje. Zet de kom in een iets grotere pan, die is gevuld met bijna kokend water. Laat de chocolade au bain-marie smelten. Dompel de lolly’s onder in de chocola of giet met behulp van een lepel de chocolade voorzichtig over het balletje zodat er zich een mooi, dun laagje omheen vormt. Strooi eventueel wat versiering over de nog warme chocolade (chocoladeschilfers, hagelslag, discodip, suikerparels, muisjes enzovoort).

Steek de lolly’s in een stuk oasis, piepschuim of in een stevige, omgekeerde kartonnen doos, zodat ze verder kunnen uitharden. Wie geen strooisel gebruikt als versiering kan de opgesteven lolly’s bijvoorbeeld nog verder versieren met stevig eiwitglazuur.

Dit is een aangepaste vorm van het recept van Lonneke, te vinden op deleukstetaarten.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer