Rutte geeft geen gehoor aan oproep oppositie
DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte heeft zich donderdag de woede van de voltallige oppositie op de hals gehaald. Ondanks herhaaldelijke verzoeken weigerde hij naar de Tweede Kamer te komen om in debat te gaan over de geplande bezuiniging op het passend onderwijs, de extra hulp aan kinderen die moeilijk meekomen op school.
„Een schoffering van de Tweede Kamer”, verwoordde ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet de stemming onder de oppositiepartijen. Ze constateerden dat Rutte hen weliswaar bij het aantreden van het kabinet de hand reikte, maar dat er van die open houding niets meer over is. „Het kabinet keert de oppositie de rug toe”, stelde GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. „Maar het kabinet keert ook de rug naar onze meest kwetsbare kinderen.”
In het regeerakkoord is vanaf 2012 een bezuiniging op het passend onderwijs opgenomen, die de jaren erna oploopt naar 300 miljoen euro. Volgens minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) is het stelsel van passend onderwijs onhoudbaar geworden doordat veel meer kinderen dan gedacht in aanmerking komen voor extra hulp. Om die reden zijn de kosten de afgelopen jaren flink opgelopen. Van Bijsterveldt benadrukte donderdag dat 1,9 miljard euro beschikbaar blijft voor passend onderwijs, en dat het kabinet het geld veel beter tot zijn recht wil laten komen.
De oppositie vreest echter dramatische gevolgen, zoals het ontslag van zesduizend ambulante begeleiders en veel te grote klassen waar uiteindelijk de kinderen de dupe van worden. De partijen boden aan samen met Van Bijsterveldt te zoeken naar alternatieve bezuinigingen, maar die stelde dat ze niet kon afwijken van het regeerakkoord.
Daarop zocht de oppositie de confrontatie met premier Rutte, als hoeder van de afspraken in het regeerakkoord. Maar die weigerde. De premier liet weten volledig achter Van Bijsterveldt te staan die volgens hem het debat namens het kabinet moest voeren. Van Bijsterveldt heeft daarnaast ook de steun van regeringspartijen VVD en CDA en van gedoogpartner PVV.
De controverse over het passend onderwijs zette daarmee twee weken voor de Provinciale Statenverkiezingen de verhoudingen tussen coalitie en oppositie nog eens op scherp.
SP-leider Emile Roemer verweet Rutte „arrogantie”. Twee jaar geleden sprak Rutte in zijn rol als VVD-fractievoorzitter van „minachting van het parlement” toen toenmalig premier Jan Peter Balkenende een debat weigerde over de AOW.