Kabinet voert test voor kleuters in
Het nieuwe kabinet zal een toets invoeren voor kleuters die naar de basisschool gaan. De resultaten van deze toets bepalen hoeveel extra geld een school krijgt om achterstanden van leerlingen weg te werken.
Dat maakte minister Van der Hoeven (Onderwijs) donderdag bekend. Wanneer de toets wordt ingevoerd, is niet bekend.
Jaarlijks gaan ongeveer 200.000 kleuters naar de basisschool. Alle basisscholen moeten volgens de minister straks gaan werken met een goed leerlingvolgsysteem om de vorderingen bij te houden. Nu hebben nog niet alle scholen dat.
De toets en het volgsysteem zijn volgens haar nodig om het geld dat scholen krijgen voor achterstandsbestrijding beter te besteden. De huidige subsidies, onder andere de gewichtenregeling en gemeentelijk geld, voldoen volgens de minister niet. Veronderstelde achterstanden, zoals het land van herkomst van de ouders of hun opleiding zijn nu de basis voor de verdeling van het geld. Straks kunnen scholen ook geld krijgen voor kinderen met achterstanden van goedopgeleide autochtonen, wat nu niet mogelijk is. Scholen die nu echter veel geld ontvangen voor ondersteunend onderwijs kunnen door de nieuwe maatregel ook veel geld mis gaan lopen.
De zogenaamde kleutertoets is in het onderwijsveld omstreden. Voormalig staatssecretaris van Onderwijs Netelenbos deed al in 1996 een poging tot invoering, maar zag er vanwege massale kritiek van af. Aan het testen van de kleuter zou te veel waarde worden gehecht. Volgens onderwijsdeskundigen kan het kind zich na die tijd nog hard ontwikkelen.
Van der Hoeven vindt het woord kleutertoets een vervelend woord. Ook wil zij niet dat het een Citotoets voor 4-jarigen wordt. Waar het haar om gaat is dat vastgesteld kan worden hoe ver een kind is en hoe het zich verder ontwikkelt. Bovendien moet worden vastgesteld hoe het achterstandsgeld effectiever besteed kan worden.