Euronext en Deutsche Börse zetten fusie door
FRANKFURT/NEW YORK (ANP) – Beursbedrijven NYSE Euronext en Deutsche Börse hebben een akkoord gesloten over hun voorgenomen fusie. Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend.
Samen willen beide bedrijven het grootste handelsplatform voor aandelen ter wereld vormen. Het nieuwe bedrijf komt voor 60 procent in handen van Deutsche Börse en wordt voor 40 procent eigendom van NYSE Euronext. Aandeelhouders van het Duitse bedrijf kunnen hun aandelen een op een ruilen met aandelen in het fusiebedrijf. Een aandeel in NYSE Euronext kan worden geruild voor 0,47 procent van een aandeel in het nieuwe bedrijf.
Het Europees-Amerikaanse NYSE Euronext beheert onder meer beurzen in Amsterdam, Brussel, Lissabon, Parijs, New York, Chicago en San Francisco. Deutsche Börse heeft als belangrijkste index de DAX in Frankfurt.
Het nieuwe bedrijf krijgt hoofdkantoren in New York en Frankfurt. In die twee steden wordt het waarschijnlijk ook aan de beurs genoteerd. Daarnaast krijgt het naar verwachting een beursnotering in Parijs. Juridisch wordt het bedrijf in Nederland gevestigd.
De huidige topman van NYSE Euronext, Duncan Niederauer wordt bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf. Hij gaat daarbij leiding geven aan een uitvoerend bestuur dat wordt samengesteld uit een gelijk aantal medewerkers van beide betrokken bedrijven. De leider van Deutsche Börse, Reto Francioni, krijgt een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris in het Nederlandse bestuurssysteem.
De bedrijven verwachten dat de fusie de positie van New York en Frankfurt als financiële centra versterkt. Ook Parijs, Londen en Luxemburg zullen profiteren, stellen ze in een verklaring. De lokale beurzen blijven allemaal onder eigen naam en lokale regels opereren.
De aandeelhouders van NYSE Euronext en Deutsche Börse moeten, evenals de betrokken toezichthouders, nog met het voorstel instemmen. De beursbedrijven verwachten de fusie uiteindelijk rond het einde van het jaar te kunnen afronden.
De bedrijven denken dat de krachtenbundeling jaarlijks 300 miljoen euro aan kostenbesparingen oplevert.