Consument

Martin kookt hippe nasi

Eigenlijk had ik dit recept willen bewaren tot het voorjaar. Dan zou het het best tot z’n recht komen, dacht ik. Dat was vooral een kwestie van gevoel. Waarschijnlijk kwam het door de lente-uitjes, die dit gerecht de finishing touch geven. Maar lente-uitjes zijn evengoed hartje winter verkrijgbaar.

11 February 2011 17:39Gewijzigd op 14 November 2020 13:40

Een andere naam is trouwens bosui. Lente-ui of bosui. Dat leek me tegenstrijdig. De lezer die bij de naam bosui ook herfstachtige beelden krijgt, moet ik een illusie ontnemen. De bosui dankt zijn naam simpelweg aan de manier waarop deze wordt verkocht. Juist ja, in bosjes. Maar u wist dat natuurlijk al. U wel.

Lente-uitjes worden ook wel stengeluitjes genoemd en onze zuiderburen noemen ze pijpajuin. De smaak is fris pittig en doet wel wat aan prei denken. Maar dan zachter. Rauwe ringetjes bosui doen het goed in salades en soepen, in rauwkost of op een boterham met kaas. En in de nasi van vandaag! Daaraan worden ze pas op het allerlaatst toegevoegd en kort meegestoofd. Zo geeft de ui mooi z’n smaak af aan het gerecht.

Voor iedereen met passie voor nasi is dit recept een onmisbare aanvulling op het bestaande kookrepertoire. Een eigentijdse variatie op de bekende nasi zoals we die al jaren eten. Mijn advies is om ’m, in tegenstelling tot de gewone nasi, niet te serveren met saté, sambal of ander grof geweld. Dat zou namelijk de sublieme smaaksensatie volledig verknallen. Wat-ie wel goed naast zich verdraagt is een frisse ijsberg- of komkommersalade. Eet ’m ook niet te heet, hij mag gerust lauwwarm zijn. En als het straks lente wordt, dan organiseer ik een picknick en eten we ’m zelfs koud. Op een kleedje in het gras. Of toch in het bos. Hippe nasi met bosuitjes.


Ingrediënten (voor circa zes personen)

-400 g rijst

-100 g doperwten (diepvries)

-1 scheut arachide- of olijfolie

-3 eieren

-250 g hamblokjes

-250 g gerookte kipfilet

-1 scheut sojasaus (ketjap manis)

-1 bosje lente-uitjes (6 uitjes)

-peper en zout


Bereiding

Kook de rijst en de doperwten apart in water met wat zout gaar en spoel ze koud af. Verhit in een wok (of koekenpan) de olie. Breek en kluts de eieren. Laat de eieren onder voortdurend roeren in de wok tot een fijn roerei stollen. Houd het roerei apart. Snijd de gerookte kipfilet fijn. Verhit ham en kip in de wok, voeg de rijst toe en roerbak tot de rijst goed los is. Voeg de doperwten en het roerei toe en sprenkel de sojasaus erover. Snijd de lente-ui in ringetjes en roerbak deze kort mee. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Reageren aan scribent? martin@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer