Economie

Indonesië in de ban van besmetting babyvoeding

JAKARTA – Indonesië heeft een van de grootste marken ter wereld voor babyvoeding. Babyvoedings- en zuivelbedrijven spenderen kapitalen aan reclames voor babyvoeding. De besmetting van babyvoeding met de levensgevaarlijke bacterie Enterobacter sakazakii tussen 2003 en 2006 dreigt nu roet in het eten te gooien.

Van onze correspondent
10 February 2011 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 13:39
Indonesië is in de ban van een affaire rond besmette babyvoeding. Jakarta probeert de bevolking ervan te overtuigen dat er geen sprake is van verspreiding van de levensgevaarlijke bacterie.Foto EPA
Indonesië is in de ban van een affaire rond besmette babyvoeding. Jakarta probeert de bevolking ervan te overtuigen dat er geen sprake is van verspreiding van de levensgevaarlijke bacterie.Foto EPA

In Indonesië heerst toenemende bezorgdheid over de besmetting van babyvoeding, nadat de Indonesische regering vanochtend opnieuw weigerde de namen te noemen van bedrijven bij wie babyvoedingsproducten in de periode 2003-2006 de bacterie Enterobacter sakazakii bevatten.

Wetenschappelijk onderzoek van de IPB-universiteit in Bogor toonde in 2007 aan dat bij monsters van zeven zuivelbedrijven de levensgevaarlijke bacterie was aangetroffen. Het ministerie van Volksgezondheid, de voedsel- en warenautoriteit BPOM en de universiteit in Bogor weigerden ook toen al de namen van deze bedrijven vrij te geven. Besmetting met Enterobacter sakazakii is met name levensgevaarlijk voor pasgeboren baby’s.

De overheid probeert nu het Indonesische publiek ervan te overtuigen dat er geen sprake is van verspreiding van de levensgevaarlijke bacterie in de huidige zuivelproducten en voeding van baby’s en kinderen. „In onze controle van monsters uit 2008 tot en met 2010 is de bacterie nog nooit aangetroffen”, aldus Kustantinah, hoofd van de voedsel- en warenautoriteit BPOM. „Wereldwijd zijn er 48 baby’s met besmetting van Enterobacter sakazakii vastgesteld. Maar in Indonesië is er nog geen geval gerapporteerd”, meldde minister van Gezondheid Sedyaningsih woensdag tijdens een persconferentie.

Het gebruik van babyvoeding door jonge moeders is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Indonesië heeft een van de grootste markten ter wereld voor melk en zuivelproducten voor kleine kinderen. De promotie van deze producten door grote zuivelconcerns is omstreden. Critici menen dat de overheid de zuivelindustrie te veel haar gang laat gaan.

In 2010 gaven zuivelbedrijven in Indonesië omgerekend meer dan 100 miljoen euro uit aan reclame en advertenties. „Een toename van 86 procent in vergelijking met 2009”, aldus Irawati Pratignyo van markt-onderzoeksbureau Nielsen. De Indonesische minister van Gezondheid wil de promotie van babyvoeding aan banden leggen met een verbod op babyvoedingreclames voor zuigelingen jonger dan een jaar.

De bron van Enterobacter sakazakii is nog niet bekend. De bacterie is onder andere gevonden in babymelkpoeder, ontbijtgranen, puddingpoeder en rund- en varkensvlees. Alleen van babyvoeding is bekend dat mensen ziek zijn geworden van deze bacterie. Eind oktober 2004 overleden in Frankrijk twee baby’s als gevolg van hersenvliesontsteking veroorzaakt door Enterobacter sakazakii.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer