Wallen krijgen nieuw bestemmingsplan
AMSTERDAM (ANP) – Ruim zestig panden op de Amsterdamse Wallen en in het Singelgebied verliezen hun prostitutiebestemming. Daardoor mag in deze gebouwen in de toekomst geen prostitutie meer worden bedreven. Het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft dinsdag ingestemd met een nieuw bestemmingsplan waarin dit staat, zo maakte een woordvoerder bekend.
In de toekomst houden alleen nog panden op de Oudezijds Achterburgwal en aanliggende stegen (Wallen) en de Oude Nieuwstraat en omgeving (Singelgebied) hun prostitutiebestemming. Op plekken als het Oudekerksplein en de Geldersekade verdwijnt die.
Het wijzigen van het bestemmingsplan is onderdeel van het project 1012, waarmee de gemeente de oude binnenstad wil transformeren. Zo wil zij onder meer het aantal bordeelramen en coffeeshops terugdringen. Van de oorspronkelijke 477 bordeelramen moeten er 293 overblijven. De gedachte hierachter is dat het dan beter mogelijk is om toezicht te houden op de prostitutiebranche. Een van de doelen van 1012 is het tegengaan van zaken als witwassen en vrouwenhandel.
In totaal verliezen 62 panden hun prostitutiebestemming. Daarvan liggen er 52 op de Wallen en tien in het Singelgebied. In 31 van deze gebouwen vindt al geen prostitutie meer plaats omdat woningcorporaties ze hebben opgekocht of omdat de eigenaren er zelf mee zijn gestopt. Met het nieuwe bestemmingsplan is er in de toekomst definitief geen prostitutie meer mogelijk.
In de overige panden zitten nu nog prostituees, maar die moeten daar in de toekomst weg. Het nieuwe bestemmingsplan geeft de gemeente de mogelijkheid om de eigenaren van deze gebouwen te onteigenen. Amsterdam ziet dit echter als allerlaatste optie. De gemeente gaat eerst proberen hen over te halen om hun panden te verkopen of er andere activiteiten in te ontplooien.
Het besluit van het bestuur van Amsterdam-Centrum is overigens nog maar een eerste stap in het wijzigen van het bestemmingsplan. De centrale gemeente en de stadsdeelraad moeten er ook nog over oordelen. Daarnaast komt er ook nog een inspraakprocedure. Het nieuwe bestemmingsplan moet in de eerste helft van volgend jaar een feit zijn.