„Pas op voor wereld zonder dansende bijen”
WEHL – „Hoe ziet de wereld eruit als de bijen niet meer dansen?” Die vraag stelde Kees Verrips zaterdag tijdens de studiedag van de Imkersbond ABTB in het Gelderse Wehl, over de oorzaak van het wereldwijde tekort aan bijen.
De eigenaar van imkerij de Werkbij in Rhenen en Emst pleitte voor een duurzame ontwikkeling van de imkerij. Hij probeerde de circa 65 aanwezige imkers te stimuleren om te investeren in de toekomst.
Verrips sloot aan bij het recente rapport van de Rabobank, dat waarschuwt voor het tekort aan bijen dat mondiaal dreigt. Volgens dat rapport kan die ontwikkeling de voedselproductie in gevaar brengen. De grond beplant met gewassen die bestuiving nodig hebben, zoals appels, peren en bessen, is de afgelopen 50 jaar met 135 procent gestegen. De bijenkolonies groeiden in diezelfde periode met ‘slechts’ 83 procent. Vandaar dat de Rabobankwetenschappers de overheid oproepen de handen ineen te slaan met het bedrijfsleven om het tij te keren.
Twee imkers uit Tholen en Utrecht zeggen maar al te goed te weten waarom de groei van de bijenkolonies achterblijft: „Bijensterfte als gevolg van de varroamijt, ofwel de Varroa destructor. De mijt plant zich voort via de eitjes van honingbijen. De bijen worden vervolgens gehandicapt geboren en door hun zusjes weggesleept en het nest uitgekieperd. Daarom wordt het ook wel de verdwijnziekte genoemd”, aldus de Utrechter. Zijn collega uit Tholen: „Ik heb in mijn beginjaren ziekte gehad in een van mijn volken. Daarna gelukkig nooit meer.”
Verrips liet zaterdag weten dat de oplossing van het probleem ook bij imkers ligt. „Niet alleen de bijen moeten dansen, ook de imkers moeten dat doen: enthousiast zijn, hun passie uitdragen. Voor de imkerij is een grote taak weggelegd.”
Hoewel de imkerij officieel geen agrarische tak meer is, wees Verrips op de financiële mogelijkheden van de sector. „Rabobank, Rotary en de overheid staan klaar met subsidies voor lokale initiatieven. Ze zijn wel in beweging te krijgen om dit wereldwijde probleem aan te pakken.”
Wel vroeg Verrips zich af wie de subsidies gaat aanvragen. „Er is behoefte aan verjonging, aan meer imkers. We moeten onze blik verleggen, de fakkel doorgeven, vernieuwen. We moeten in actie komen. Op zoek naar een duurzame beweging, geen stuiptrekking.”
De imker spoorde collega’s aan ook verbreding te zoeken in de samenleving. „Als je samenwerking zoekt met een school, de plantsoenendienst en zorgt voor afzet van de honing ben je veel interessanter voor een gemeente. Als je alleen naar een wethouder stapt, word je alleen maar beleefd aangehoord.”
De bijdrage van Verrips was Ludmilla uit De Meern uit het hart gegrepen. De Oekraïense heeft sinds kort bijen aangeschaft en laat zich therapeutisch door het volkje steken om haar chronische hoofdpijn te bestrijden. Ze staat versteld over het noodlijdend bestaan van de imkerij in Nederland. „Je ziet hier alleen maar mannen van vijftig plus. Geen jongeren, geen vrouwen. In Oekraïne is dat anders. Wie moet het hier over twintig jaar overnemen? Daar moet echt wat aan gebeuren.”
Ludmilla haalt een uitspraak van Einstein aan. „Die zei ooit: „Als de wereld het vier jaar zonder bijen moet doen, sterft de mensheid uit.” Dat moet ons te denken geven.”