Vergrijzing bedreigt overheidsfinanciën
Als gevolg van de vergrijzing dreigen in diverse EU-landen de overheidsfinanciën in de toekomst volledig in het ongerede te raken.
Die waarschuwing laat Europees commissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) horen. Hij voorziet ernstige problemen voor met name België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Berekeningen tonen aan dat bijvoorbeeld in Frankrijk zonder ingrijpen de staatsschuld in 2050 zal zijn opgelopen tot 250 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
De uitgaven waarvan de omvang samenhangt met de leeftijdsopbouw van de bevolking, moeten daarom omlaag, zo benadrukt Solbes. Hij dringt aan op hervormingen in de sfeer van de pensioensystemen en de gezondheidszorg.
De EU-bestuurder presenteerde woensdag een rapport over de ontwikkelingen op het terrein van de publieke financiën. Het begrotingsbeeld verslechtert. Het tekort van de eurozone als geheel steeg van 1,6 procent in 2001 tot 2,2 procent in 2002. Dit jaar zal naar verwachting een verdere vergroting plaatsvinden, tot 2,5 procent.
„De lidstaten moeten absoluut iets gaan doen aan de onevenwichtigheden”, maant Solbes. Daarbij dient volgens hem het accent te vallen op uitgavenbeperkingen en niet op belastingverhogingen. Onderzoek naar de gang van zaken in achterliggende decennia wijst uit dat een saneringsbeleid niet altijd slecht behoeft uit te pakken voor de economische groei. In de helft van die situatie was er sprake van juist een versnelling van de toename van het bbp.
Brussel is voorlopig tevreden over de koers die Duitsland vaart om het tekort terug te dringen. Dat bevindt zich boven de in het stabiliteitspact vastgelegde grens van 3 procent. De EU-ministers van Financiën hadden de regering in Berlijn tot woensdag de tijd gegeven om maatregelen te treffen. Zij is inmiddels een ombuigingsprogramma gestart van 21 miljard euro.