Buitenland

Commissie buigt zich over grondwet Egypte

CAIRO (ANP) – Een commissie in Egypte gaat voorstellen doen voor herziening van de grondwet. Daarover zijn de deelnemers aan overleg tussen het regime en verscheidene oppositiegroepen, waaronder de Moslimbroederschap, het zondag eens geworden. Vicepresident Omar Suleiman was bij de besprekingen.

7 February 2011 06:49Gewijzigd op 14 November 2020 13:35
Foto EPA
Foto EPA

Het was voor het eerst in ongeveer vijftig jaar dat de regering officiële gesprekken voerde met de verboden Moslimbroederschap. In de commissie, die voor de eerste week van maart met voorstellen moet komen, zitten onder anderen juristen en politici.

Oppositieleider Mohammed ElBaradei veroordeelde het overleg, waarvoor hij niet was uitgenodigd. „Het proces is ondoorzichtig. Niemand weet momenteel wie met wie praat.” Ook was de Nobelprijswinnaar niet te spreken over gespreksleider Suleiman, oud-stafchef van de luchtmacht en een vertrouweling van president Hosni Mubarak (82). „Het wordt allemaal georganiseerd door het leger en dat maakt juist deel uit van het probleem.”

Oppositiegroepen zeiden dat het gesprek met Suleiman positief was, maar dat de regering aan hun eis van een complete politieke verandering niet was tegemoetgekomen. Zo wil de Moslimbroederschap alleen verder praten, als Mubarak direct opstapt, het parlement wordt ontbonden, alle politieke gevangenen op vrije voeten komen en de sinds 1981 geldende noodtoestand wordt opgeheven. „Tot dat is gebeurd, zullen de jongeren op straat blijven en de besprekingen doorgaan”, zei een vertegenwoordiger van de Moslimbroederschap.

De Moslimbroederschap is de invloedrijkste en best georganiseerde oppositiebeweging in het Noord-Afrikaanse land. Volgens Mubarak zit de partij achter de politieke onrust. Hij denkt dat de partij de politieke chaos zal uitbuiten, als hij opstapt. De beweging spreekt echter beschuldigingen tegen dat zij een islamitische staat wil oprichten.

Zaterdag protesteerden de demonstranten voor de twaalfde dag op rij. Het regime deed opnieuw een stap in de richting van hun eisen; het voltallige bestuur van Mubaraks Nationale Democratische Partij (NDP) stapte op. Onder hen was Mubaraks zoon Gamal. Hij gold jarenlang als de gedoodverfde opvolger van zijn vader.

De VS spraken van „een positieve stap”, maar willen meer veranderingen. De Amerikaanse president Barack Obama sprak dit weekend met enkele buitenlandse leiders over de situatie in Egypte. De Amerikanen benadrukten dat „ordelijke, vreedzame verandering” en serieus overleg tussen regering en oppositie de belangrijkste doelen zijn.

De Egyptische autoriteiten probeerden de bevolking zondag weer aan het werk te krijgen. De zondag is normaal een werkdag in het islamitische land. Winkels en banken waren na ruim een week weer open. Mensen stonden in de rij om te pinnen, wat de afgelopen dagen onmogelijk was. Ook was het weer druk in eerder verlaten straten.

Op het Tahrirplein (Bevrijdingsplein) bivakkeerden zondag nog steeds betogers tegen de president, die tot verkiezingen in september wil aanblijven. Het leger verzocht de betogers iets op te schuiven om plaats te maken voor verkeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer