Binnenland

Provincie schrapt windmolens Giessenburg

GIESSENBURG – De plannen voor drie windmolens in het groene gebied bij de Van Houwelingenweg en de Kerkweg in Giessenburg zijn voorlopig geschrapt. Tegenstanders van de molens omarmen het besluit van Provinciale Staten als „een verheugende ontwikkeling.”

André Bijl
4 February 2011 19:29Gewijzigd op 14 November 2020 13:34

Vorige week werden de drie windturbines met een totale hoogte van zo’n 150 meter uit de nota ”Wervelender” geschrapt. Deze nota legt de planologische mogelijkheden voor windenergie in Zuid-Holland vast.

Gedeputeerde Staten hadden in december 2009 nog een verklaring van geen bezwaar gegeven op de aanvraag van een bouwvergunning voor de drie windturbines. De overgrote meerderheid van de Statenleden bleek het vorige week echter niet eens te zijn met de gevolgde procedure. Bovendien vond men de gekozen locatie ongeschikt voor de windmolens, omdat die in het Groene Hart ligt en als cultuurhistorisch topgebied gezien wordt. Vandaar dat de fracties van CU/SGP, CDA en VVD een amendement indienden om de locatie te schrappen. Met de steun van SP, Groen Links en D66 werd dit voorstel vervolgens aangenomen.

Intussen gaat de gemeente Giessenlanden gewoon verder met de plannen voor de molen. „Wij handhaven onze opvattingen: we vinden nog steeds dat de windmolens op deze plaats moeten komen”, laat wethouder J. de Groot weten. „De besluitvorming heeft op een correcte manier plaatsgehad. We hebben een formele verklaring van geen bezwaar van de provincie gekregen en vervolgens hebben wij een bouwvergunning afgegeven.”

De gemeente is bezig met het opstellen van een repliek voor de Raad van State. De wethouder weet niet of de Raad van State het besluit van de Provinciale Staten op de een of andere manier zal meewegen. „In ieder geval is ons standpunt niet veranderd. We wachten nu de uitspraak van de Raad van State en de ontwikkelingen bij de provincie rustig af.”

Ook windmolenexploitant W. Meerkerk gaat ervan uit dat hij zijn plannen in Giessenburg gewoon kan uitvoeren. Hij sluit niet uit dat de naderende verkiezingen voor de Provinciale Staten invloed hebben gehad op het recente besluit. Als het aan de exploitant ligt, wordt er rond de jaarwisseling met de bouw begonnen en zijn de molens eind 2012 af.

Daar denkt voorzitter M. Struijk van de Vereniging Hart voor het Groene Venster heel anders over. De vereniging is mordicus tegen de komst van de molens. Struijk typeert het besluit van Provinciale Staten dan ook als een „verheugende ontwikkeling. Uiteindelijk zal de rechter beslissen over het al dan niet plaatsen van de windturbines op deze locatie. Maar met dit besluit geeft de provincie wel een signaal af”, vindt Struijk. „Bovendien: als wij de juridische procedure winnen, kan er niet direct daarna een nieuwe bouwaanvraag ingediend worden.”

Het plan om langs de A15 en de Betuweroute drie windmolens neer te zetten, ondervond vanaf het begin flinke tegenstand. Behalve omwonenden uit Giessenburg ageerden ook veel inwoners van Boven-Hardinxveld tegen het project. Buurgemeente Hardinxveld-Giessendam tekende eveneens bezwaar aan. Ondanks het brede verzet ging de raad van Giessenlanden in maart 2009 akkoord met de komst van de windturbines.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer