Binnenland

De Oude Wereld: Scheppingsmodel kans geven in wetenschap

DEN HAAG – Wetenschappers die niet uitgaan van de evolutie- en oerknaltheorie, worden monddood gemaakt. Om daar verandering in te brengen, lanceert stichting De Oude Wereld uit Urk het burgerinitiatief Fair Science.

Wetenschapsredactie
3 February 2011 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 13:32
Foto RD
Foto RD

Fair Science moet dienen als een gedragscode voor eerlijke en transparante omgang met wetenschappelijke gegevens, wetenschapsvoorlichting en onderwijs. Dat stelde De Oude Wereld vanmorgen tijdens de presentatie van het initiatief in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Vanaf vandaag kan op de site van De Oude Wereld en op creatie.info steun betuigd worden aan het burgerinitiatief Fair Science. Ook in het eerstvolgende nummer van Weet.magazine vraagt de stichting hier aandacht voor.

De Urker stichting wil 40.000 handtekeningen verzamelen. „Dat is nodig om de gedragscode op de agenda van de Tweede Kamer te kunnen krijgen”, aldus Kees-Jan van Dam, secretaris van De Oude Wereld gisteren.

„We hopen dat de bespreking in de Tweede Kamer ertoe leidt dat wetenschappers ook gebruik mogen maken van andere mogelijkheden om wetenschappelijke feiten te interpreteren, zoals de scheppingsgedachte”, zo licht Van Dam.

Hij vindt dat er nu sprake is van grote eenzijdigheid. „De evolutie- en oerknaltheorie worden beschouwd als dé waarheid. Ga je daar niet in mee, dan word je wetenschappelijk monddood gemaakt”, aldus Van Dam.

Volgens Jan Rein de Wit, voorzitter van De Oude Wereld, is het burgerinitiatief enerzijds een signaal: „Wij zijn er ook nog.” Anderzijds zijn er volgens de Urker genoeg wetenschappers die graag het juk van dwingende dogma’s, zoals de oerknaltheorie of de evolutietheorie, zouden willen afwerpen.

„Een wetenschapper kijkt nu wel uit om onderzoek te gaan doen naar bijvoorbeeld de legendarische verdwenen stad Atlantis. Terwijl er sterke aanwijzingen zijn dat er voor de ijstijd al hoogstaande beschavingen waren. Maar dat past niet in het evolutionaire tijdschema.”

Die beschavingen zouden dan volgens de gangbare theorie meer dan een miljard jaar oud moeten zijn, terwijl de mens nog geen miljoen jaar bestaat.

Of het burgerinitiatief kansrijk is? De Wit: „Ik heb geen idee. Maar ik hoop dat de regering en de wetenschappers hun emoties aan de kant zullen zetten en hun verstand voorrang zullen geven. En dat is mogelijk. Het burgerinitiatief van Barendrechters tegen de CO2-opslag heeft vorig jaar immers ook succes gehad.”

Het is niet voor het eerst dat de stichting vraagt Fair Science in te voeren. Vorig jaar werd de minister van Onderwijs benaderd. Die liet toen weten hier geen gebruik van te willen maken, vanwege de al bestaande academische vrijheid en de gedragscodes die de wetenschap zelf al hanteert.

De stichting is echter van mening dat de huidige gedragscodes de academische vrijheid onvoldoende waarborgen. Hoewel wetenschapsbeoefening in theorie objectief zou moeten zijn, hebben in de praktijk persoonlijke voorkeuren en de levensbeschouwelijke visies van onderzoekers grote invloed op de keuze van het onderwerp, de interpretatie van de onderzoeksresultaten en de gepresenteerde conclusies, stelt Van Dam.

Dat betekent concreet dat bijvoorbeeld onderzoek gedaan wordt naar de oerknal, „terwijl dat model aantoonbaar onjuist is.” Bovendien houdt de aandacht voor het vinden van bewijzen voor de macro-evolutie volgens de initiatiefnemers van Fair Science vernieuwing in het biologisch onderzoek tegen.

www.oude-wereld.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer