Economie

Bankiers vragen tijd voor uitvoering code

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse banken vragen om geduld voordat ze de afspraken in de Code Banken over risicobeheer en beloningenbeleid helemaal naar tevredenheid kunnen uitvoeren. Dat bleek woensdag aan het begin van een rondetafelgesprek tussen Tweede Kamerleden en Nederlandse topbankiers.

2 February 2011 12:14Gewijzigd op 14 November 2020 13:32
Foto ANP
Foto ANP

„Bij ons is er het commitment om de code naar geest en letter uit te voeren, maar we realiseren ons dat we er nog niet zijn. Rome is niet op één dag gebouwd. Er is tijd nodig”, zei bestuursvoorzitter Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers. Bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank zei dat zijn bank vierkant achter de code staat, maar ook hij gaf toe dat „zaken altijd beter kunnen en daar zijn we elke dag mee bezig”.

De Kamer maakt zich zorgen over de implementatie van de afspraken in de Code Banken, die sinds januari 2010 gelden. Zo bleek begin december uit een tussenrapportage dat 26 procent van de banken de eigen afspraken over beperking van bonussen niet naleeft en dat 43 procent zich niet houdt aan de regels om aandelen en opties minimaal vijf dan wel drie jaar in bezit te houden.

„Dan gaan bij mij de haren overeind staan”, zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck. SP’er Ewout Irrgang kon niet anders dan constateren dat een groot deel van de banken zich niet houdt aan de eigen bepalingen. Ronald Plasterk (PvdA) zag in de antwoorden van de bankiers alleen maar meer reden om de Code Banken niet langer als zelfregulering aan te houden, maar te verankeren in wetgeving.

Moerland van Rabobank stelde dat wat hem betreft 98 procent van de bepalingen moet worden nageleefd. Voor een heel klein deel krijgen banken dan de kans om uit te leggen waarom ze niet voldoen. Volgens Moerland hebben Nederlandse banken te maken met een „internationale realiteit” die hen soms dwingt toch hogere bonussen te geven aan specifieke werknemers op locaties in het buitenland. „Als er op vitale onderdelen van je bedrijf vier, vijf of zes mensen in een week worden weggekocht door andere banken, dan ben je gek als je je niet achter de oren krabt als er ook aan de zevende wordt getrokken.”

Hij deed een oproep aan de Kamer om af te wachten. „Veel banken zijn nu driftig bezig het been bij te trekken. Wacht de jaarverslagen af en als u dan nog twijfel heeft, bent u echt aan zet om wetgeving erbij te halen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer