Kerk & religie

Plaquette Paulusabdij in Utrecht

Burgemeester Wolfsen van Utrecht heeft vrijdag een bronzen Paulusplaquette op het plein voor de Paulusabdij onthuld. Dat gebeurde tijdens de eerste editie van de jaarlijkse Paulusavond.

1 February 2011 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 13:30

Op de plaquette is een man –Paulus– te zien in een nis onder een schelpvormig gewelf, typerend voor de renaissancearchitectuur. De nis verwijst waarschijnlijk naar een nis in de Pauluspoort uit het midden van de 16e eeuw, waarin precies zo’n nis zat en waarin waarschijnlijk voor de Reformatie een beeld van Paulus –schutspatroon van de abdij– heeft gestaan.

Aan de Hamburgerstraat, waar nu het Utrechts Archief gevestigd is, stond vanaf 1050 de Paulusabdij, Utrechts oudste klooster. In het pand zijn nog diverse muren van het oude klooster zichtbaar. Bezoekers kunnen kennisnemen van het oudste object dat herinnert aan het benedictijner klooster in de tentoonstelling ”…tot in de eeuwigheid”: de tiende-eeuwse ”Ansfridus Codes”, die voor deze gelegenheid in bruikleen werd gegeven door Museum Catharijneconvent. De expositie toont kostbare handschriften uit de herontdekte bibliotheek van de Paulusabdij. De expositie is tot en met 29 april in het archief te zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer