‘Afrikaanse oplossing’ voor crisis Ivoorkust
ADDIS ABEBA (ANP/AFP/RTR) – Leiders van de Afrikaanse Unie gaan een „Afrikaanse oplossing” zoeken voor de crisis in Ivoorkust. Dat heeft president Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië gezegd na afloop van een vergadering van de Vredes- en Veiligheidsraad van de AU in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, zo meldde de Britse omroep BBC zaterdag.
Abdel Aziz, in het verleden twee keer verantwoordelijk voor een staatsgreep in Mauritanië, wordt voorzitter van een panel dat binnen een maand een regeling wil presenteren waar alle partijen in Ivoorkust zich aan zouden moeten houden. Het West-Afrikaanse land telt op dit moment twee presidenten. Zittend president Laurent Gbagbo weigert zich neer te leggen bij de zege van zijn rivaal Alassane Ouattara tijdens de presidentsverkiezingen van eind november.
Ivoorkust is het belangrijkste agendapunt tijdens de top van de Afrikaanse Unie, die dit weekeinde plaats heeft in Addis Abeba. Het is nog onduidelijk welke andere staatshoofden zitting zullen nemen in het panel onder leiding van Abdel Aziz. De voormalige generaal besprak de crisis in Ivoorkust vrijdagavond met Jacob Zuma, Goodluck Jonathan, Robert Mugabe en Hifikepunye Pohamba, respectievelijk de presidenten van Zuid-Afrika, Nigeria, Zimbabwe en Namibië.
Abdel Aziz zei dat de AU zich ziet geconfronteerd met een Afrikaans probleem en dat zijn panel op zoek gaat naar een Afrikaanse oplossing. Hij gaf geen nadere toelichting.
In een eerder stadium had de Afrikaanse Unie nog het vertrek van Gbagbo geëist. De organisatie steunde de West-Afrikaanse economische gemeenschap Ecowas, die dreigde met een militaire interventie in Ivoorkust als Gbagbo niet op zou stappen. Inmiddels is de toon tegenover Gbagbo danig afgezwakt. Jacob Zuma pleitte recent voor een andere strategie wat betreft Ivoorkust. En Yoweri Museveni, de president van Uganda, suggereerde eerder deze week dat de Verenigde Naties Ouattara te snel hebben aangewezen als winnaar van de verkiezingen in Ivoorkust.
De AU eist nog wel dat Gbagbo een einde maakt aan de omsingeling door zijn troepen van het hotel in Abidjan waar Ouattara verblijft. En het orgaan vindt dat het afgelopen moet zijn met misdrijven tegen de burgerbevolking. Pogingen van de AU om Gabgbo en Ouattara aan de onderhandelingstafel te krijgen, mislukten tot nog toe steevast.