De Leede besluit conferentie Hydepark
DOORN – Na een tijd van noodzakelijke professionalisering is er weer aandacht nodig voor de ziel van het predikantschap. Dat stelde dr. H. de Leede vrijdag tijdens de afsluiting van de driedaagse conferentie ”Voorbij de comfort-zone. Predikant-zijn in een seculiere tijd”.
De ziel van het predikantschap is gevoel voor het heilige, zo typeerde dr. De Leede de rode draad van de conferentie op Hydepark in Doorn. „Dat impliceert ook gevoel voor het gemis van het heilige, het verlangen naar het heilige én een scherpe neus voor alle surrogaat voor het heilige.” Het heilige is volgens De Leede dat wat van God komt –Woord én avondmaal– en wat naar God toeleidt: gebed, contemplatie en concentratie.
In de afgelopen 25 jaar was de professionaliseringsslag van de predikant nodig om de emancipatie en modernisering van het beroep vorm te geven. „We gingen denken in vereiste competenties, specialisaties, teamwork, timemanagement, permanente educatie. We moesten en moeten leren omgaan met een moderne vorm van predikantschap, om niet burn-out te raken. Het zijn echter randvoorwaarden, niet de kern.”
Met de professionalisering raakten we de ziel van het predikantschap op een of andere manier kwijt, stelde dr. De Leede, oud-rector van het theologisch seminarium Hydepark en senior-docent homiletiek aan de Protestantse Theologische Universiteit.
Hij heeft dat met eigen ogen op Hydepark zien toenemen. „Er wordt vele malen meer in predikanten geïnvesteerd dan een aantal decennia geleden – werkbegeleiding, professioneler mentoraat, professionelere opzet van de verplichte nascholing, straks permanente educatie. Maar als het gaat om de werkvreugde, de beleving van zinvolheid ervan, gingen we erop achteruit.”
Het heeft zijns inziens ook te maken met onhelderheid, onzekerheid over de ‘ziel’ van het predikantschap in de sterk veranderende cultuur en kerk. Wat nu nodig is, is hernieuwde aandacht voor de ziel van het beroep. „Dat we weer weten hoe je die ziel bewaart, hervindt, voedt.”
De Protestantse Kerk zal steeds meer een netwerk zijn van zelfstandige geloofsgemeenschappen, aldus De Leede. „Dat ”samen” van die plaatselijke geloofsgemeenschappen is geen gesloten samen, maar in verbondenheid met of als gestalte van de ene heilige katholieke kerk.”
De Leede verlangt naar een predikantschap dat de band met de oecumene uitbeeldt: dat gevoel heeft voor de ene heilige algemene christelijke kerk, ook voor de handoplegging.
Hij bepleitte een protestants verstaan van de apostolische successie: gemeenschap met het getuigenis van apostelen en evangelisten.