Zendingscongres publiceert slotverklaring Cape Town Commitment
KAAPSTAD – Christenen zijn geroepen tot radicaal discipelschap en eenheid. Alleen zo kunnen zij het Evangelie verspreiden en de wereld dienen. Dat staat in het tweede deel van de Cape Town Commitment, dat vandaag verscheen.
De verklaring is het resultaat van het derde Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie, dat in oktober in Kaapstad plaatshad. Aan het zendingscongres in Zuid-Afrika namen 4200 evangelicale christenen uit 198 landen deel.
De Cape Town Commitment maakt de balans op van de tientallen lezingen, Bijbelstudies en groepgesprekken tijdens het zendingscongres. Daarin keerden steeds twee thema’s terug: de noodzaak van een radicaal, toegewijd discipelschap en de noodzaak van verzoening door het kruis van Christus, dat groei in eenheid, geloof, hoop en liefde mogelijk maakt.
„Discipelschap en verzoening zijn onmisbaar voor de zending”, aldus de verklaring. „We betreuren onze oppervlakkigheid en ons gebrek aan discipelschap, eenheid en liefde. Deze brengen ons getuigenis van het Evangelie ernstige schade toe.”
Volgens de opstellers van de Cape Town Commitment is discipelschap een voorwaarde voor Bijbelse zending. Christenen moeten op Christus lijken, hun kruis op zich nemen, zichzelf verloochenen en Hem volgen op het pad van nederigheid, liefde, integriteit, vrijgevigheid en dienstbaarheid.
Ook het gebrek aan eenheid onder christenen hindert de verspreiding van het Evangelie. „Alleen in de eenheid van de liefde en door de kracht van de Heilige Geest zal de wereld Jezus Christus en de Vader, Die Hem gezonden heeft, kunnen leren kennen.”
Het tweede deel van de verklaring bestaat verder uit een „oproep tot actie om de wereld te dienen.” De prioriteiten van de kerk voor de toekomst liggen volgens de verklaring op zes terreinen: het getuigenis van de waarheid van Christus in een pluralistische wereld; het brengen van de vrede van Christus in een verdeelde en gebroken wereld; de liefde van Christus voorleven temidden van mensen die een andere godsdienst aanhangen; het onderscheiden van de wil van Christus voor wereldevangelisatie; het terugroepen van de kerk van Christus tot nederigheid, integriteit en eenvoud; het zoeken naar eenheid en samenwerking in zending.
De verklaring sluit af met een gebed „in de naam van God de Vader, Zoon en Heilige Geest, en op het enige fundament van het geloof in Gods oneindige barmhartigheid en reddende genade”, voor een „reformatie in Bijbels discipelschap en een revolutie in liefde zoals Christus die had.”
Het eerste deel van de verklaring verscheen al tijdens het zendingscongres in Kaapstad. Daarin staat de liefde voor het Evangelie, de kerk en de wereld centraal. Zending komt voort uit de liefde van God, stelt de Cape Town Commitment. De genade van God gaat voorop en „daarna beantwoorden wij die door het geloof, dat tot uitdrukking komt in gehoorzaamheid en liefde.”
De tekst van de Cape Town Commitment is opgesteld door de Britse theoloog Chris Wright. Hij is daarin bijgestaan door een groep evangelicale theologen, onder wie Sinclair D. Ferguson en John Piper (Verenigde Staten), Ajith Fernando (Sri Lanka) en Peter Jensen (Australië).
De Cape Town Commitment sluit aan bij twee eerdere verklaringen van de Lausanne Beweging, het Lausanne Convenant (1974) en het Manilla Manifest (1989). Deze documenten vertolken „de kernwaarheden van het Bijbelse Evangelie en de toepassing daarvan op de zending.”
Het is niet de bedoeling dat de Cape Town Commitment officieel wordt ondertekend of aangenomen als een belijdenis. Er verschijnt later dit jaar een uitgebreide versie met studiehandleiding.