Doodstraf voor ex-moslims in Saudi-Arabië
RIYAD – Saudi-Arabië daalde dit jaar een plaatsje op de ranglijst christenvervolging van stichting Open Doors. Toch veranderde er nagenoeg niets in het islamitische koninkrijk. Bijna nergens ter wereld hebben christenen het zo moeilijk als daar.
Saudi-Arabië staat al jaren in de top vijf van landen waar christenen het meest worden vervolgd. Vorig jaar op de derde plaats, nu op de vierde. Godsdienstvrijheid is er niet. Buitenlandse christenen mogen officieel op privéterrein samenkomen, maar in de praktijk respecteert de religieuze politie dit recht vaak niet. Bekering tot het christendom is verboden, er staat zelfs de doodstraf op.
Saudische christenen durven meestal niet voor hun geloof uit te komen, ook niet voor hun familie. Volgens Open Doors komt het regelmatig voor dat familieleden christenen met een moslimachtergrond doden zonder daarvoor straf te krijgen. Zo werd Fatima al-Mutairi in 2008 door haar familie vermoord omdat ze op haar weblog over haar bekering had geschreven.
Zending
Saudi-Arabië is de geboortegrond van de islam. Wereldwijd bidden honderden miljoenen moslims vijf keer per dag richting dit land, waarin de heilige stad Mekka ligt. En jaarlijks komen er ruim 2 miljoen pelgrims op bezoek.
Vanuit Saudi-Arabië coördineert de Wereldraad van Moslims al het islamitische zendingswerk. Vrome moslims besteden miljoenen oliedollars aan de verspreiding van de islam. Ze helpen bevriende landen, bouwen moskeeën, ondersteunen zendelingen, verspreiden lectuur en steunen –meer recent– academische instellingen in het Westen, op voorwaarde dat daar een centrum voor islamitische studies komt.
In Saudi-Arabië staat ook een van de grootste drukkerijen ter wereld. Ieder jaar rollen er 30 miljoen exemplaren van de Koran van de persen, die vervolgens overal in de wereld worden verspreid. Hetzelfde geldt voor allerhande islamitische lectuur die haat tegen niet-moslims aanwakkert. Terwijl christenen in eigen land hun geloof met niemand mogen delen, is de regering van Saudi-Arabië een groot pleitbezorger van islamitische vrijheden wereldwijd.
Saudi-Arabië mag dan orthodox-islamitisch zijn, toch wonen er nog zo’n 1,4 miljoen christenen, ruim 5 procent van de bevolking. De meesten van hen zijn rooms-katholieke gastarbeiders, vaak uit de Filipijnen. Hoewel moslims die christen worden de doodstraf boven het hoofd hangt, is het bekend dat steeds meer mensen Jezus Christus zoeken en vinden. In alle steden zijn kleine groepen christenen, die echter nauwelijks toegang hebben tot elkaar en tot het Woord van God.
Moslimextremisme
Het Midden-Oosten, ooit het hart van het christendom, is nagenoeg geheel islamitisch. Volgens het onlangs verschenen handboek ”Operation World”, dat trends in het wereldwijde christendom beschrijft, neemt door het moslimextremisme de druk op de christelijke minderheden in deze regio steeds meer toe. In nagenoeg alle twaalf Arabische landen in het Midden-Oosten neemt het aantal christenen af, vooral door emigratie.
De toekomst van het christendom in het Midden-Oosten ziet er dan ook donker uit. „De toenemende radicalisering van de islam in deze regio kan een klimaat van onderdrukking scheppen, waardoor een openlijk getuigenis steeds moeilijker wordt”, zo concluderen de schrijvers van ”Operation World”. „Arabische christenen moeten worden bemoedigd om gebruik te maken van de gelegenheden om te getuigen en om erop te vertrouwen dat moslims gered kunnen worden en veranderen in toegewijde gelovigen.”
Dit is het zevende deel in een elfdelige serie over christen-zijn wereldwijd. Aanleiding is de verschijning van het handboek ”Operation World”, dat trends in het wereldwijde christendom beschrijft.