Politie in actie tegen betogers Caïro
CAIRO (ANP/RTR/AFP) – De politie in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft in de nacht van dinsdag op woensdag betogers weggejaagd met inzet van traangas en waterkanonnen. Tienduizenden demonstranten tegen het bewind van president Hosni Mubarak wilden de nacht doorbrengen op het Tahrirplein in het centrum van de stad. Ze kondigden aan dat ze pas weg zouden gaan als Mubarak zou aftreden.
De politie begon rond 01.00 uur lokale tijd (middernacht Nederlandse tijd) aan de actie tegen de demonstranten. Die verspreidden zich over straten in de omgeving van het enorme verkeersplein, waar diverse belangrijke overheidsgebouwen staan.
De autoriteiten in Egypte maakten melding van ongeveer tienduizend betogers in Caïro. Waarnemers gaan uit van zeker het dubbele aantal en waarschijnlijk nog veel meer. De deelnemers aan het protest zongen leuzen tegen Mubarak, die al sinds 1981 aan de macht is in Egypte. In een wijk van Caïro scheurden demonstranten posters met de afbeelding van Mubarak van muren, waarna de papieren in brand werden gestoken.
Dinsdag stierven in totaal zeker drie mensen, twee demonstranten en een politieagent, tijdens massabetogingen in diverse Egyptische steden. Sinds 1977 was Egypte niet meer het toneel van dermate omvangrijke protesten. De autoriteiten hadden alleen in Caïro al tienduizenden agenten op de been gebracht om de orde te handhaven.
Egypte telt ongeveer 80 miljoen inwoners. Circa vier op de tien Egyptenaren moeten rondkomen van minder dan 2 dollar per dag en zijn afhankelijk van voedsel- en brandstofsubsidies om in leven te blijven. Onder de bevolking leeft veel onvrede over het gebrek aan vrijheden, corruptie, werkloosheid en de enorme verschillen tussen rijke en arme mensen.
Tijdens de protesten werd in veel leuzen een verband gelegd met de volksrevolutie in Tunesië, een ander land in Noord-Afrika. De 82-jarige Mubarak en zijn bewind zou hetzelfde lot wachten als de gehate regering van de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali. Ben Ali nam onlangs de wijk naar Saudi-Arabië, na wekenlange protesten door burgers in Tunesië.