Nederlands hulpproject brengt EU op idee
BRUSSEL (ANP) – Een Nederlands project waarbij ontwikkelingslanden elkaar helpen, is een voorbeeld voor een nieuwe EU-aanpak. Bij het project helpen het Latijns-Amerikaanse Costa Rica, het Afrikaanse Benin en het Aziatische Bhutan elkaar.
Nederland gaf tien jaar geleden de aanzet voor het zogeheten Program for South-South Cooperation on Sustainable Development (PSC). Het leidde tot 34 activiteiten. Zo leerde Bhutan aan Costa Rica de voordelen van rode rijst, dat nu volop geteeld wordt in het Latijns-Amerikaanse land. Tegelijkertijd leerde Benin aan Costa Rica de waarde van eetbare insecten, terwijl Costa Rica de biologische ananas introduceerde in Benin.
Zo zijn honderden banen gecreëerd en steeg de welvaart van arme boeren en anderen. „Een innovatief project. Mede dankzij dit idee is de Europese Unie nu bezig om geld vrij te maken in de komende meerjarenbegroting voor meer van dit soort zuid-zuidprojecten. Een grote verandering,”, stelde Mirjam van Reisen, directeur van ontwikkelingsorganisatie EEPA in Brussel en hoogleraar Maatschappelijk Verantwoord Handelen in Tilburg, dinsdag.
Van Reisen meent dat de landen veel baat hebben bij deze onderlinge zuid-zuidsamenwerking, zonder dat het Nederland veel geld kost. „In toekomstige samenwerking met de EU kunnen nog meer partnerlanden meedoen. Die hebben dan ook baat bij technologieoverdracht die veel goedkoper is en ook direct aansluit bij de lokale behoeften.”
Van Reisen vraagt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken om het succes van dit soort projecten trots te presenteren in het buitenland. „Dat is goed voor Nederland, zeker op het moment dat er in de EU en internationaal belangstelling voor komt.”
De deelnemende landen zelf spreken over een succesformule. Ze vinden het een groot voordeel dat de hulp onafhankelijk is van grote donororganisaties en de nadruk legt op gelijkwaardigheid: geen hulpclub uit een rijk land die even komt vertellen wat arme boeren allemaal fout doen.
„We werken dicht bij de mensen die hulp nodig hebben, dus moeten we ons bestaan steeds bewijzen door tastbare resultaten te leveren - echte verbeteringen in het dagelijks leven van mensen”, aldus Marianella Feoli, hoofd van het PSC-secretariaat. „We hebben bewezen dat zuid-zuidsamenwerking echt een verschil kan maken. Niet alleen met woorden, maar ook met daden.”