„Politie plaatselijk organiseren”
DEN HAAG (ANP) – Harde ingrepen van de overheid om zware misdaad de kop in te drukken, helpen niet direct om de burger zich veiliger te laten voelen. Maatregelen om de sociale veiligheid te vergroten, dragen daar meer aan bij. Die moeten zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de man in de straat.
Veiligheid is nabijheid, staat in een advies van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) dat maandag is overhandigd aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). De gemeente moet daarom een grotere rol krijgen en de politie moet eerder meer plaatselijk worden georganiseerd dan centraal, staat er in het rapport. Opstelten werkt nu met steun van de Tweede Kamer aan de invoering van een nationale politie.
De raad stelt vast dat Nederland behoorlijk veilig is, maar dat de burger dit niet altijd zo beleeft. Veel mensen hebben last van gevoelens van onveiligheid. „Meer toezicht, nieuwe procedures, organisatieveranderingen in de richting van een nationale politie: het zijn oplossingen voor gevoelens van veiligheid die geen soelaas bieden.”
Volgens de raad kan de overheid ook niet alles oplossen en kunnen al te hoge verwachtingen over allerlei maatregelen tot teleurstellingen leiden. Daarom moeten burgers en maatschappelijke instellingen de problemen eerst zelf oplossen, pas daarna komt de overheid om de hoek kijken.
Die moet dan het goede voorbeeld geven, de burger regelmatig goed informeren en niet steeds willen scoren. „Simpelweg harde maatregelen verkondigen en het blijven tamboereren op onveiligheid, daar wordt het gevoel van veiligheid niet groter van.”