Christenen in Iran heten ”geloofsdieven”
STRAATSBURG – In de Iraanse stad Hamadan worden gearresteerde christenen in officiële mededelingen ”geloofsdieven” genoemd.
Dat heeft de Iraanse publicist Amir Hassan Cheheltan donderdag bericht aan de SGP-fractie in het Europees Parlement.
De staatspropaganda van Iran probeert met die aanduiding van christenen regelrechte geloofsvervolging in de Islamitische Republiek te rechtvaardigen, aldus drs. B. Belder, rapporteur voor de relaties tussen de Europese Unie en Iran, in een reactie.
Sinds Kerst heeft er in Iran een golf van arrestaties van christenen plaatsgehad, stelt Cheheltan. De campagne richt zich volgens de schrijver vooral tegen evangelische christenen.
De Iraanse autoriteiten zouden een versterking van de activiteiten van protestantse ondergrondse kerken in Iran en in het gehele Midden-Oosten signaleren. In ambtelijke rapportages zou worden gesproken van ”zionistische christenen”, die behoren tot een corrupte beweging die vanuit het buitenland (de Verenigde Staten en Groot- Brittannië) wordt ondersteund.
Ondanks de campagne van overheidszijde houden voorgangers van christelijke gemeenten in Iran vast aan hun roeping. „Het is onze plicht de Heilige Schrift aan allen te verkondigen”, is hun reactie.
Juist huiskerken oefenen in Iran grote aantrekkingskracht uit, vooral op jongeren, stelt Cheheltan. „Voor de Iraanse overheid bestaat er geen grotere nederlaag dan dat de bevolking zich onder haar onbeperkte heerschappij tot andere religies wendt”, aldus de schrijver.
De observaties van Cheheltan onderstrepen volgens Belder dat de Europese instellingen „een politieke prioriteit” dienen te maken van de verdediging van de geloofsvrijheid van christenen wereldwijd.
Juist woensdag debatteerde het Europees Parlement over christenen in het Midden-Oosten. Als resultaat van het debat, dat mede op initiatief van CU’er Van Dalen en SGP’er Belder tot stand kwam, nam het EP een resolutie aan waarin het Egypte en Maleisië ertoe oproept christenen binnen hun grenzen beter te beschermen.