„Zwijgen politiek over WikiLeaks stuitend”
AMSTERDAM (ANP) – WikiLeaks geeft met zijn onthullingen inzicht in het politieke spel achter de schermen. Tot nu maken alleen een paar oppositiepartijen zich druk over de onthullingen. Vijf vragen aan hoogleraar Electorale Politiek Jean Tillie van de Universiteit van Amsterdam over hoe en waarom de politiek zich relatief rustig houdt over de als schokkend getypeerde onthullingen.
Het kabinet gaat niet inhoudelijk in op de onthullingen. Wat vindt u daar van?
„Ik ben het volledig eens met de roep om opheldering van de PvdA, over de kwestie dat een Nederlandse topambtenaar de Verenigde Staten zou hebben geadviseerd onze vice-premier onder druk te zetten. Het is schandalig dat we verder niets horen vanuit de politiek, behalve wat losse opmerkingen.”
U vindt dat de politiek te laconiek reageert?
„Jazeker. Maar dat valt me in dit land wel meer op, dat er laconiek wordt gedaan over serieuze zaken als deze.”
Wat moet er volgens u gebeuren?
„Dergelijke onthullingen rechtvaardigen een parlementair onderzoek, maar ik hoor weinigen hierover. Er wordt te veel gezwegen en niets gezegd. Denk bijvoorbeeld aan de PVV. Die partij zit dan wel niet in het kabinet, maar vervult wel een sleutelrol. Ik had wel een reactie verwacht van een partij die zich beroept op openheid en transparantie.”
Wat is er zo schokkend aan?
„Ten eerste staat het zwart-op-wit. Het is een politiek spel dat we kennen, maar nu staat het wel op papier. Het is bovendien ronduit stuitend dat een vreemde mogendheid als de Verenigde Staten het advies krijgt van een hoge Nederlandse ambtenaar om de vice-premier van ons land te ondermijnen. Door te zwijgen brengen politici de openheid en transparantie in het geding.”
Waarom zwijgt de politiek?
„Ik vermoed dat het waar is. CDA, VVD en PVV voelen volgens mij dat het een serieuze kwestie is en denken dat het wel weer overwaait door te zwijgen. Volgens mij spelen er bovendien andere grote belangen mee, waardoor het stof blijft liggen of in ieder geval niet zo hoog opwaait.”