Bodar in glossy Antoine: Rome te laks in misbruikzaak
UTRECHT – Het Vaticaan had veel ellende kunnen voorkomen als het transparanter had gereageerd op de misbruikaffaire en eerder door het stof was gegaan, vindt Antoine Bodar.
„De kerk opereert als een ouderwets negentiende-eeuws bedrijf: de hoge heren kunnen nooit fouten maken. Dat deugt niet. En dat werkt ook helemaal niet.”
De rooms-katholieke priester schrijft dat in ”Antoine. De enige echte katholieke glossy”, die donderdag in Utrecht wordt gepresenteerd. Bodar woont afwisselend in Rome en Amsterdam. Hij wilde onder meer weg uit Nederland vanwege het „gezeur” rond zijn persoon in de media, vooral van de aanhangers van de, inmiddels opgeheven, (progressieve) Acht Mei Beweging.
Bodar ziet God vooral aanwezig in de liturgie, „in de organisch gegroeide liturgie van eeuwen, die zo objectief mogelijk is om hinderlijke creativiteit van mensen uit te bannen.” Liturgie moet volgens hem „schoon” zijn, slordigheid is uit den boze. Het christendom is „een prachtig geloof” en „in de Moederkerk wordt veel schoonheid, kunst en vermaak aangetroffen, heerlijk theater dat alle zintuigen mee optrekt naar Onze Lieve Heer.”
Schrijver Jan Siebelink legt in de glossy uit dat zijn boek ”Knielen op een bed violen” herkenbaar is voor veel mensen van vijftig, zestig jaar, van wie de ouders volop geloofden, maar zij inmiddels niet meer. „Zij kunnen niet meer bidden aan tafel of aan hun kinderen voorlezen uit de Bijbel, want ze zijn hun geloof kwijt. Dat vinden ze vervelend of ze hebben heimwee, maar helaas: het is voorbij. En dan opeens komt er dat boek waarin heel de terminologie van het christendom terugkeert.”
Marie Verheij zet uiteen dat het protestantse Oranjehuis zich in het kielzog van prinses Máxima steeds meer in rooms-katholieke wateren begeeft. Máxima zal hoogstwaarschijnlijk rooms-katholiek blijven als ze koningin wordt. Protestanten zien in de kroonprins een acceptabele protestant, het rooms-katholieke volksdeel daarentegen weet zich erkend in de rooms-katholiek Máxima. „Daarmee past de katholieke Máxima perfect in het Oranjetraditie dat het koningshuis er voor iedereen moet zijn.”
De kans is volgens Verheij gering dat Máxima protestants wordt. „De Oranjes vinden het wel best dat Máxima katholiek blijft. Daarmee is het protestantse koningshuis der Nederlanden definitief een ‘beetje paapser’ geworden dan voorheen.”