Moerdijk heeft met Mans ‘crisisburgemeester’
DEN BOSCH – De PvdA’er Mans (70) is vanaf 1 februari waarnemend burgemeester in Moerdijk. Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant Van de Donk maakte dat dinsdagavond bekend.
Van de Donk noemde Mans wegens zijn ervaring de „droomkandidaat.” Mans was burgemeester in Enschede ten tijde van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Zijn open aanpak leverde hem de typering van crisisburgemeester op.
Tot voor kort was Mans waarnemend burgemeester in Maastricht. Hij volgt in Moerdijk de bekritiseerde burgemeester Denie op. Deze gaat eerder met pensioen, omdat de nasleep van de grote brand bij Chemie-Pack van hem fysiek en mentaal te veel zou vergen. Mans gaat met zijn vrouw in de gemeente Moerdijk wonen.
Mans legde dinsdagavond uit dat hij geen ”rampenburgemeester” is. „Ik ben dé burgemeester. Als het nodig is, ga ik ook bij het gouden bruidspaar en de 100-jarige op bezoek.”
Van de Donk zei in een toelichting dat hij de naam van Mans nog voor de aankondiging van het vertrek van Denie in zijn hoofd had. „Ik laat me niet verrassen.”
De vertrekkende burgemeester kreeg dinsdag nog een gevoelige schop na in een interview dat voorzitter Van der Velden van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant aan de Volkskrant gaf.
De burgemeester van Breda onthulde dat hij op de vrijdag na de grote brand bij Chemie-Pack ongevraagd de zaak naar zich toe trok, omdat het in de communicatie door de gemeente Moerdijk niet goed ging.
Een woordvoerder van de gemeente Moerdijk meldde dinsdag dat het aantal schademeldingen van particulieren en bedrijven als gevolg van de brand bij Chemie-Pack nog altijd toeneemt. Dinsdag stond de teller bij de meldkamer op ruim 120: 84 bedrijven en zo’n 40 particulieren.
De Tweede Kamer eiste dinsdag dat er snel duidelijkheid moet komen over de vraag op welke locaties met chemiebedrijven er een brand zoals in Moerdijk zou kunnen ontstaan.
In die inventarisatie moet worden meegenomen of de crisisplannen en handhaving voor die terreinen op orde is. Volgens de VROM-inspectie voldoet 58 procent van de bedrijven niet aan de brandveiligheidseisen.
De Kamer verwierp een voorstel van de ChristenUnie om een noodregeling te treffen voor de getroffen boeren en tuinders in Moerdijk en omgeving. Onder andere CDA en VVD stemden tegen. CU-Kamerlid Wiegman: „De coalitie moet dit de getroffen boeren en tuinders maar eens uitleggen.”