Antizendingswet in Israël van de baan
Een omstreden wet om zending en evangelisatie aan banden te leggen, voorgesteld door het ultraorthodoxe parlementslid Moshe Gafni, is van de baan. Een Knesset-commissie heeft tegen het wetsvoorstel gestemd. Met deze uitslag is de strijd van de Messiasbelijdende Joodse gemeenschap in Israël voorlopig in haar voordeel beslecht.
„Wij zijn blij te kunnen berichten dat de wet op dit moment niet levensvatbaar blijkt te zijn”, meldt ds. Baruch Maoz, predikant van de Messiasbelijdende gemeente in Rishon Le Tsion in Israël en voormalig voorzitter van het Messiaanse Actie Comité (MAC). MAC is de overkoepelende organisatie van Messiasbelijdende Joden en christenen. Had de Knesset, het Israëlische parlement, het voorstel aangenomen, dan zou dit een ernstige beperking betekenen van zowel de godsdienstvrijheid als de vrijheid van meningsuiting. Israël zou als democratisch land een stap terug hebben gezet, aldus ds. Maoz.
Het wetsvoorstel van Gafni was reeds in eerste lezing, met 23 tegen 9 stemmen, door de Knesset goedgekeurd. Voorstanders waren parlementariërs van religieuze partijen, Likud en de antireligieuze Shinoei-partij. De tegenstemmers behoorden tot de partij ”Eén Israël” van Ehud Barak en de links-seculiere Meretz-partij. Rabbi Gafni vindt dat de huidige wetgeving stelt dat het verboden is iemand van godsdienst te laten veranderen door hem materiële voordelen in het vooruitzicht te stellen. Maar moderne communicatiemiddelen maken de actualisering van de wet volgens hem noodzakelijk.
De nu besproken wet is het vervolg op enkele antizendingswetsvoorstellen die de afgelopen jaren in Israël aan de orde zijn geweest. De in december 1996 ingediende ’antizendingswet’ bracht in Israël en daarbuiten beroering. Gafni kreeg met behulp van collega Nissim Zvili van de Arbeiderspartij het omstreden ontwerp erdoor. Het parlement keurde het voorstel in februari 1997 met 21 stemmen voor en 7 tegen, bij één onthouding, goed. Tijdens het eerste debat bleek toen dat de initiatiefnemers van plan waren in de toekomst verdergaande besluiten te nemen. Zij opperden de mogelijkheid alle Joods-christelijke organisaties en activiteiten illegaal te verklaren.
Het huidige voorstel van Gafni verbiedt het drukken, kopiëren, verspreiden en zelfs bezitten van lectuur die op enigerlei wijze aanzet om van godsdienst te veranderen. Dat zal als criminele daad aangemerkt worden en heeft een jaar gevangenisstraf tot gevolg. De wet stelt voor om „missionaire activiteiten en het verspreiden van evangelisatiemateriaal” te verbieden. Hieronder vallen bijvoorbeeld het verzoek aan iemand -gedaan per e-mail, fax of andere communicatiemiddelen- om van godsdienst te veranderen. Elk persoonlijk mailbericht of elke brief die verstuurd zou worden zonder „voorafgaande toestemming” en waarin zou staan dat Jezus de Messias is, zou als illegaal worden beschouwd. Deze regel zou Gafni zelfs van toepassing willen doen verklaren op verkeer tussen vrienden of kennissen.
Ds. Baruch Maoz heeft de afgelopen jaren, onder meer via MAC, gepoogd de ernst van de Israëlische antizendingswetgeving duidelijk te maken. Hij wees erop dat de democratische staat Israël bij het doorgaan van zulke wetsvoorstellen dreigt te ontaarden in een totalitaire staat, waarvan Messiasbelijdende Joden het eerste slachtoffer worden.
Woensdag 26 december heeft een commissie van de Knesset het wetsontwerp van Moshe Gafni besproken. Met een meerderheid van zeven tegen vijf stemmen heeft de commissie het parlement geadviseerd de wet van de agenda te verwijderen. Deze aanbeveling betekent zoveel als de ondergang van de wet in de huidige ontwikkelingsfase. Gafni ziet de discussie in het parlement over zijn wetsvoorstel als een soort peiling voor de steun die hij kan verwachten bij een eventuele volgende poging zendingsactiviteiten aan banden te leggen.
Bij de besprekingen van de Knesset-commissie was de MAC uitgenodigd om de overwegingen van evangelische groepen en de Messiasbelijdende Joden naar voren te brengen. De delegatie van de MAC bestond uit Noam Hendren, Daniel Yahav and Chuck Kopp. De laatstgenoemde sprak tevens namens de United Christian Council in Israel.
De Knesset moet nu nog stemmen over de aanbeveling van de commissie. Traditioneel stemt de meerderheid voor de aanbeveling.