President Tunesië doet handreiking
TUNIS – In een poging de toenemende onrust in zijn land te bezweren heeft de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali donderdag de voedselprijzen verlaagd. Ook beloofde hij in een televisietoespraak de internetcensuur op te heffen en het politieke speelveld te verruimen.
Verder zei hij dat de maximumleeftijd voor het presidentschap –75 jaar– niet zal worden gewijzigd. Dit betekent dat Ben Ali, die nu 74 is en al 23 jaar aan de macht, bij de volgende verkiezingen in 2014 niet meer verkiesbaar zal zijn.
In zijn toespraak riep Ben Ali de Tunesische bevolking op tot een staakt-het-vuren. „Ik zal niet accepteren dat er nog één druppel bloed van een Tunesiër vloeit”, aldus de president. Ben Ali heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken dan ook opdracht gegeven niet meer te schieten op demonstranten, tenzij veiligheidstroepen worden bedreigd.
Na zijn toespraak gingen veel inwoners van Tunis de straat op en reden auto’s toeterend over de belangrijkste weg van de stad, ondanks de avondklok die vanwege de onrust is ingesteld. Of het ging om een georganiseerde demonstratie is niet duidelijk.
Bij ongeregeldheden tijdens protesten tegen de hoge werkloosheid, corruptie en onvrijheid in Tunesië zijn de afgelopen maand volgens de regering 23 mensen om het leven gekomen. De oppositie zegt dat er tientallen doden meer zijn gevallen.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Tunesië die niet echt noodzakelijk zijn. Ook krijgen Nederlanders die nu in het land zijn, het advies zich te registreren bij de ambassade.
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft dat gisteren besloten. Hij zegt zeer bezorgd te zijn over de ontwikkelingen in Tunesië. „De situatie gaat snel achteruit en het wordt onveiliger, ook voor Nederlanders die in Tunesië verblijven”, stelde de bewindsman. Volgens het ministerie wonen er ongeveer 500 Nederlanders in Tunesië. De ambassade heeft contact met hen.