Postmarkt blijft steken binnen landsgrenzen
AMSTERDAM (ANP) – Postbezorging blijft vooralsnog een nationale aangelegenheid. Van de ambitieuze plannen voor een Europese postmarkt is weinig terechtgekomen. „De liberalisering is uitgelopen op een ontgoocheling”, stelt analist Axel Funhoff van ING.
Grote postbedrijven trekken zich terug op de eigen thuismarkt, zo bleek deze week. TNT Post verkoopt een deel van de activiteiten in België en Italië en Deutsche Post slijt de Nederlandse dochter SelektMail aan het Apeldoornse Sandd.
Allemaal tekenen dat de liberalisering van de postmarkt min of meer is mislukt, aldus Funhoff. „Het is niet aantrekkelijk om als buitenlander de concurrentie aan te gaan met de oorspronkelijke nationale monopolist.”
TNT Post kondigde eind 2009 al aan zich terug te trekken uit diverse landen, omdat het geen kans zag om een grote Europese speler te worden. „Er wordt van alles verzonnen om de competitie moeilijk te maken”, zei bestuursvoorzitter Peter Bakker destijds. TNT Post richt zich sindsdien buiten de Nederlandse grenzen alleen nog op uitbreiding van het netwerk voor geadresseerde post in Duitsland, Groot-Brittannië en Italië.
De Europese postmarkt ziet er volgens Funhoff dan ook heel anders uit dan een paar jaar geleden werd voorzien. „Men dacht dat overal markten zouden ontstaan met een klein aantal grote spelers, maar dat is niet gebeurd. De prijzen zijn wel omlaag gegaan, maar alleen voor de grote klanten. Daarbij zijn er grote problemen door de daling van de werkgelegenheid en liggen de lonen vaak veel lager dan verwacht.”
De ING-analist verwacht dat de postbedrijven zich steeds meer achter de eigen landsgrenzen zullen terugtrekken. „Het zou me niet verbazen als TNT binnen enkele maanden ook de verkoop van zijn Duitse activiteiten aankondigt. Daar is veel geïnvesteerd, maar door de zware concurrentie van de goedkope dochter van Deutsche Post is het heel moeilijk om een goede positie op te bouwen.”
Dieter Furniere van KBC Securities is minder somber dan zijn collega. „Het gaat veel trager dan gehoopt, maar het is nog niet mislukt. In veel landen wordt nog altijd gepraat over het vrijgeven van de postmarkt, we zitten middenin het proces.”
De discussies over de postmarkt liggen politiek erg gevoelig. De postbedrijven zijn belangrijke werkgevers, maar de werkgelegenheid voor postbodes staat sterk onder druk door het afnemende postverkeer. Het is volgens de KBC-analist dan ook niet te zeggen hoe lang het nog duurt voordat de markt in landen als Frankrijk werkelijk opengaat.
Furniere ziet vooral in samenwerking tussen Europese postbedrijven de toekomst. „Ze gaan op zoek naar joint ventures, waarbij bedrijven toegang krijgen tot elkaars markt. In Scandinavië gebeurt dat al, waarom zou dat in de rest van Europa niet kunnen?”