Kerk & religie

Kamer komt in actie voor kopten

DEN HAAG – De Tweede Kamer wil graag wat doen voor bedreigde koptische christenen in Egypte. Maar wat? Die vraag werd dinsdag in een gesprek tussen Kamerleden en Nederlandse kopten beantwoord.

Redactie politiek
12 January 2011 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 13:14
DEN HAAG – Tweede Kamerleden gingen dinsdag met Nederlandse kopten in gesprek over de positie van bedreigde koptische christenen in Egypte. Foto: enkele kopten in afwachting van het gesprek van politici met hun vertegenwoordigers. Foto Frank van Rossum
DEN HAAG – Tweede Kamerleden gingen dinsdag met Nederlandse kopten in gesprek over de positie van bedreigde koptische christenen in Egypte. Foto: enkele kopten in afwachting van het gesprek van politici met hun vertegenwoordigers. Foto Frank van Rossum

Het gesprek was georganiseerd door ChristenUnie-Kamerlid Voordewind naar aanleiding van de aanslag op een koptische kerk in de Egyptische stad Alexandrië en bedreigingen van koptische kerken in Nederland.

„Die dreigementen moeten we serieus nemen”, aldus Voordewind voorafgaand aan de bijeenkomst. „Het toont aan dat de christenvervolging niet is beperkt tot de landen op de lijst van Open Doors, maar dat die zelfs binnen onze landsgrenzen extreme vormen aanneemt.”

De CU’er bezocht vorige week donderdag een koptische kerk in Amsterdam. „Het was voor het eerst dat ik in Nederland een kerk betrad onder zware bewaking. Een bizar gevoel dat dat in ons land nodig blijkt.”

Kopten in Egypte kunnen ook niet meer met een gerust hart naar de kerk, lieten hun Nederlandse geloofsgenoten dinsdag weten. „Onze harten zijn verscheurd”, zei Habi Nasralla van de Nederland Koptische Stichting. „De enige veilige plek die we hadden, de kerk, is ook al niet veilig meer.”

Volgens Nasralla worden kopten in Egypte onderdrukt en wordt de situatie alleen maar erger. „We voelen ons daar niet eerste- of tweederangs-, maar zesderangsburgers”, zei hij.

Secretaris Magdy Ramzy van de koptische kerken in Nederland sprak van een „gerichte genocide” waarbij mensen alleen vanwege hun geloof worden aangevallen. „Onze broeders in Egypte hebben onze hulp dringend nodig”, stelde hij.

De Egyptische autoriteiten laten het afweten. De aanwezige vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap wezen er op dat eigenlijk nog nooit –de altijd islamitische– plegers van geweld tegen christenen zijn veroordeeld.

Als kopten hun kerk willen renoveren, hebben ze daar toestemming van de president voor nodig, terwijl moslims overal zomaar een moskee kunnen bouwen. Koptische vrouwen en meisjes zouden worden ontvoerd en onder druk worden gezet om met een moslim te trouwen. Eigen religieus onderwijs is op school niet tot nauwelijks mogelijk en de schoolboeken worden in Egypte gebruikt voor ”islamitische brainwashing”.

De dinsdag aanwezige Kamerleden van ChristenUnie, SGP, CDA en PVV trokken zich het lot van de kopten aan. Graag zouden ze voor hen in actie komen, lieten ze de kopten weten. Maar hoe, was de hamvraag. „Zeg ons zo concreet mogelijk wat we voor u kunnen doen”, benadrukte Voordewind.

De kopten kwamen met tal van suggesties. Het is vooral belangrijk dat Nederland en de EU politieke druk blijven uitoefenen op Egypte om de positie van de koptische minderheid daar te verbeteren. Bijvoorbeeld door de Egyptische ambassadeur op het matje te roepen. En door de Egyptische autoriteiten steeds in verlegenheid te brengen door hen te wijzen op de benarde situatie van de kopten en hun steeds te vragen hoe ze dat probleem proberen op te lossen. Egypte is sterk afhankelijk van toerisme en is gebaat bij een goed imago, stelden de kopten. Dat maakt het land vatbaar voor kritiek.

Verder werd geopperd om slachtoffers van de aanslag op de koptische kerk in Alexandrië naar Nederland over te brengen om hun goede medische zorg te kunnen bieden. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan om mensen met brandwonden.

De kopten riepen de Kamerleden er ook toe op om via het ontwikkelingsgeld voor Egypte de diversiteit in het onderwijs daar te stimuleren.

Over het nut van economische sancties tegen Egypte werd genuanceerd gedacht. De meeste kopten zien er niet veel heil in. „Als Europa zich terugtrekt, springen China en Saudi-Arabië in dat gat.” China vraagt nergens naar en van het strengislamitische Saudi-Arabië verwacht niemand dat het zal aandringen op een betere behandeling van christenen.

Aan het slot van de bijeenkomst vroeg organisator Voordewind de kopten al hun suggesties voor politieke acties ten behoeve van hun Egyptische geloofsgenoten te bundelen in een brief. Die kan dan worden verspreid onder de Kamerleden en worden verzonden aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

De Kamerleden kondigden aan dat ze eind volgende maand een bezoek willen brengen aan Egypte, waarbij ze waarschijnlijk ook zullen langsgaan bij een koptische kerk.

De kopten deelden mee dat ze volgende week woensdag gaan demonstreren voor het gebouw van de Tweede Kamer. Ze zullen de Kamer dan ook een petitie overhandigen. Daarna vertrekken ze naar Brussel om hetzelfde te doen bij het Europees Parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer