Binnenland

Chemie-Pack Moerdijk handelde in strijd met vergunning

BREDA – Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is door het openbaar ministerie (OM) in staat van beschuldiging gesteld vanwege handelen dat in strijd zou zijn met de verleende vergunning.

Wetenschapsredactie
11 January 2011 17:46Gewijzigd op 14 November 2020 13:14
Het door chemicaliën gekleurde bluswater bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Foto ANP
Het door chemicaliën gekleurde bluswater bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Foto ANP

Dat deelde burgemeester Van der Velden van Breda dinsdagmiddag mee tijdens een drukbezochte persconferentie in Breda. Van der Velden zei kort voor de persconferentie hierover door het OM te zijn geïnformeerd. Het OM zelf wilde later geen mededelingen hierover doen in het belang van het onderzoek.

Op de bijeenkomst werden de voorlopige resultaten gepresenteerd van de door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) genomen lucht- en bodemmonsters. De resultaten staan in een rapport dat werd toegelicht door burgemeester A. Brok van Dordrecht en zijn collega P. A. C. M. van der Velden van Breda.

Binnen een afstand van tien kilometer benedenwinds van Chemie-Pack zijn geen verontrustende gehaltes aan dioxinen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) aangetroffen. „Alleen op drie kilometer afstand van Strijensas werd in een grasmonster een verhoogd gehalte aan dioxine gevonden. De gevonden waarde lag boven de norm voor veevoer”, aldus Brok. Over de precieze betekenis van deze vondst kon hij nog niets duidelijk maken. “De Voedsel- en Warenautoriteit moet dit beoordelen.”

Verder zijn er ook elders binnen de tien kilometergrens licht verhoogde dioxinen waarden aangetroffen, maar deze gehaltes wijken niet af van de waarden die in Nederland gebruikelijk zijn. Brok: „In de winter liggen die gehaltes altijd iets hoger dan in de zomer.”

Van de nog op het land staande gewassen zijn volgens de burgemeester nog geen meetresultaten bekend. Deze zullen later volgen. Er volgt ook nader onderzoek naar de samenstelling van roetdeeltjes die buiten een straal van tien kilometer zijn aangetroffen.

Voor het zuidoostelijk deel van de Hoeksche Waard en de zuidwestelijke punt van het eiland van Dordrecht blijven volgens Brok de genomen adviezen nog van kracht: in deze gebieden mogen geen groenten van het land worden gegeten, moet het contact met roetdeeltjes worden vermeden en moet het vee op stal blijven.

De luchtmetingen van het RIVM sluiten volgens Brok aan bij de eerdere metingen door de brandweer. „De concentraties van stoffen lagen zodanig laag dat er geen effecten van zijn te verwachten.”

Mensen met gezondheidsklachten of mensen die ongerust zijn, krijgen het advies zich te melden bij hun huisarts en zich te laten registreren bij de GGD. Ze kunnen dan een door het RIVM samengestelde standaardvragenlijst invullen, aldus burgemeester Van der Velde. „Maar wie nu geen klachten heeft, krijgt die ook niet meer.”

Mensen die zich bezighouden met opruim- en herstelwerkzaamheden doen er goed aan uit voorzorg bloed af te laten nemen, zo luidt het advies van het RIVM. Bij eventuele klachten kan dit bloed worden onderzocht. Ook wordt aanbevolen een nader onderzoek te doen naar eventuele besmetting of verontreiniging van gebouwen en percelen die langdurig in de rook hebben gelegen.

Nader medisch onderzoek naar groepen van omwonenden zal volgen als de resultaten van vervolgonderzoek daartoe aanleiding geven.

Burgemeester Van der Velden noemde de resultaten tot dusver geruststellend. „Maar we blijven alert en we ronden de metingen nog niet af.”

De resultaten van het RIVM-onderzoek worden gepubliceerd op de website www.crisis.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer