Consument neemt afscheid van gulden
Nederland heeft al voor een flink deel afscheid genomen van de gulden. Supermarkten, tankstations en collectezakken in kerken waren de laatste dagen van het jaar goed voor het lozen van ’oude’ munten.
De Nederlandse supermarkten beleefden maandag, op de laatste dag voor de introductie van de euro, een drukke oudejaarsdag. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de organisatie van supermarkten, wilden veel consumenten van hun guldens af.
Mensen betaalden hun boodschappen op de valreep nog met kleingeld dat ze de afgelopen dagen hadden opgeduikeld, aldus een CBL-woordvoerster. „Je ziet dat er opvallend veel speciaal uitgegeven munten bij zitten, zoals rijksdaalders met twee koninginnen, voetbalvijfjes en zilveren tientjes.”
Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro plaatste maandag in alle dagbladen een paginagrote advertentie. Daarin werd de consument gevraagd na 1 januari zo snel mogelijk met euro’s te betalen.
Nederlanders hebben overigens maandag nog massaal gepind, vaak om guldens in handen te krijgen voor nieuwjaarsnacht. Veel winkeliers kregen het verzoek of het mogelijk was een extra bedrag te pinnen. Geld halen bij pinautomaten was nauwelijks mogelijk. De banken hadden de meeste ’flappentappers’ ’s middags afgesloten, om ze voor het nieuwe jaar te vullen met euro’s. De pindrift leidde bij winkels door heel Nederland tot 4,5 miljoen transacties, aldus Interpay, het bedrijf dat de pinbetalingen regelt. Vorig jaar lag het aantal transacties 10 procent lager, op 4,1 miljoen.
Oudjaar bleef op pingebied achter bij de zaterdag voor Kerst. Deze dag zorgt altijd voor de meeste transacties. Dit jaar waren het er 5,75 miljoen, 20 procent meer dan het jaar ervoor. In Amsterdam gingen de meeste pinautomaten om twee uur ’s middags dicht. In tegenstelling tot andere banken had Fortis de automaten niet van een groot plakkaat met een uitleg voorzien. Het gevolg was dat in bijvoorbeeld de Kinkerstraat vooral allochtonen in de rij stonden voor een niet-functionerende flappentap. Zonder de kleine mededeling in het scherm te lezen staken ze een voor een hun pas in de automaat.