Evangelisch Werkverband presenteert boek
VOORTHUIZEN – Waarom groeit de christelijke kerk wereldwijd, behalve in West- Europa? Die vraag stond maandag centraal tijdens de jaarlijkse theologenconferentie van het Evangelisch Werkverband (EW) in de Protestantse Kerk.
De conferentie droeg als thema ”Voortdurend verlangen naar geestelijke vernieuwing”.
Tijdens de conferentie werd het boek ”Vurig verlangen” gepresenteerd. Daarin maakt het werkverband de balans op van zijn activiteiten en kijkt het vooruit.
Het werkverband ziet volgens bestuursvoorzitter Ruilof van Putten van het EW uit naar geestelijke vernieuwing en gelovigen die zich toewijden aan God. „Het verlangen dat de kerk haar roeping in de wereld waarmaakt, duurt voort.”
In het boek blikt ds. J. H. Eschbach, directeur van het EW, terug op de start van het werkverband. Het ontstaan van kringen waarin christenen bijeenkomen voor „geloofsgesprekken” noemt hij als succes van het EW. „Inmiddels zijn er 1500 van deze kringen binnen de kaders van plaatselijke gemeenten actief.”
Bovendien groeit het EW en worden er in een tijd van kerkverlating nieuwe gemeenten gestart, aldus ds. Eschbach. „Wat in 1995 nog een absurde gedachte leek, het stichten van nieuwe gemeenten binnen de kaders van de Protestantse Kerk, is vandaag beleid.”
Drs. Jan Minderhout schrijft in het boek over verootmoediging, ds. Robbert Jan Perk over de noodzaak van vernieuwing van het hart en dr. Benno van der Toren over evangelische theologie. Andere auteurs staan stil bij onder meer de doop, geestesgaven, verbondenheid met Israël en protestantse pioniersgemeenten.
In het hoofdstuk over pioniersgemeenten vraagt ds. Menno Zandbergen zich af hoe pionierswerk moet worden vormgegeven. Daarbij gaat hij eerst terug naar de Bijbel. Daar kiest God Zich een volk. Ondanks alle wederwaardigheden blijft Israël ook Zijn volk, omdat God trouw is.
Ds. Zandbergen refereert aan het volk Israël, dat in de tijd waarin het boek Klaagliederen tot stand kwam nog niet wist van de terugkeer van het volk naar het beloofde land. Toch komt het volk terug. „De tempel wordt herbouwd, maar niet in de oude glorie van weleer”, aldus ds. Zandbergen.
Zo ziet hij ook toekomst van het christendom in Nederland. Het gaat niet alleen om gebouwen, maar om de harten. De predikant hoopt op een innerlijke drang bij mensen om God te zoeken.
De bijeenkomst werd gisteren geopend door een groep studenten van het Braziliaanse instituut Diante do Trono. Zij „ondersteunen de Bijbelse boodschap met muziek, dans en drama.”
Ds. Nelly van Kampen-Boot, voorzitter van de Nederlandse Zendingsraad, sprak over het thema ”Als God de hemel opent”.