„Brand in Moerdijk begon bij tankwagen”
MOERDIJK – De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk is ontstaan op het buitenterrein van het bedrijf tijdens het afvullen van een tankwagen.
Dat hebben werknemers van het verwoeste bedrijf vrijdag gezegd tegenover het Brabantse dagblad BN/De Stem. Mogelijk is bij werkzaamheden een vonk vrijgekomen die de brandbare vloeistof heeft ontstoken.
Bedrijfshulpverleners zouden hebben geprobeerd het vuur buiten te blussen. „Maar met hun lichte blusmiddelen was er geen houden aan. Het ging veel te snel en iedereen moest weg.” Kort daarop vloog een dichtbijgelegen verpakkingsgebouw in brand. Daarna volgden de eerste explosies.
De lijst met honderden gevaarlijke stoffen die Chemie-Pack in Moerdijk herbergde, wordt vooralsnog niet vrijgegeven, aldus een woordvoerster van de gemeente Moerdijk vrijdag. Daardoor blijft voor burgers onduidelijk welke stoffen er zijn verbrand.
Het openbaar ministerie heeft de lijst in beslag genomen in verband met het strafrechtelijk onderzoek.
De brand heeft voor een aantal groentetelers tot gevolg dat er voorlopig geen spruiten, groene kool, boerenkool, savooiekool of prei kunnen worden geoogst of geleverd, liet het Productschap Tuinbouw vrijdag weten. Als de oogst moet worden vernietigd, zou de schade in de tonnen kunnen lopen. De resultaten van het, ingewikkelde, onderzoek naar de vrijgekomen roetdeeltjes worden na het weekeinde verwacht, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid gisteren.
Gisteren werd bekend dat de sloten rondom het door brand verwoeste bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk zwaar verontreinigd zijn met onder meer benzeen, naftaleen en tolueen, afkomstig uit het bluswater.
Het saneren van de grond rond het door brand getroffen chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk gaat vermoedelijk weken tot maanden duren. Alleen al het afgraven van het terrein, circa 20.000 vierkante meter, kan dagen duren, aldus Aad van Wijngen, eigenaar van Ecoloss Project, een bedrijf dat is gespecialiseerd in opruimwerkzaamheden na dergelijke incidenten. Volgens Van Wijngen heeft de klus haast. De chemische stoffen verspreiden zich onder meer via het grondwater. Stoffen die in de grond zitten, zullen bij hogere temperaturen sneller verdampen, met meer kans op overlast.