Consument

Gijsbert over iPhonewekker

Een wekker moet je wekken. En als hij dat niet doet, is hij geen wekker. Zo simpel is dat. Daarmee is meteen het pleit beslecht voor de iPhone.

7 January 2011 16:07Gewijzigd op 14 November 2020 13:11
Foto EPA
Foto EPA

De wekfunctie van de Appletelefoon werkte de eerste paar dagen van 2011 niet. Het alarm kon wel worden ingesteld, maar ging niet af. Een foutje in het systeem, erkende Apple. Zondag 2 januari versliep ik me een halfuur.

Maandag 3 januari zou de functie weer werken, beloofde Apple. Maar ook toen ging de wekker niet af. Gelukkig stond m’n oude exemplaar wel te rinkelen.

Wereldwijd versliepen duizenden, zo niet tienduizenden mensen zich. Te laat op het werk, te laat in de kerk, te laat op een afspraak. Boosheid en frustratie alom. En dat alleen door een klein systeemfoutje. Apple loste het probleem in de loop van de afgelopen week netjes op.

Het is natuurlijk vervelend als je wekker het laat afweten. Maar het leverde ook veel aardige reacties op. Zo circuleerde op Twitter een foto van Appletopman Steve Jobs, die een nieuwe variant van de iPhone presenteert, compleet uitgerust met een ouderwetse rinkelwekker.

@remkokoppelaar deed Apple op Twitter de suggestie gratis wekkers uit te delen. „We kregen al een gratis hoesje bij de iPhone vanwege de antenne! Krijgen we nu ook een gratis wekker? #iphonewekker #durftevragen #fail.”

Apple kreeg ook digitale dankbetuigingen: „Gaaap, Goedemorgen allemaal! Heerlijk zo’n #iPhonewekker … Ben helemaal fit”, aldus @DennisHunneman.

Computersystemen kunnen niet goed tegen al te grote veranderingen. Wie herinnert zich de millenniumbug niet? Programmeurs verwachtten dat computers de stap van 1999 naar 2000 niet aan zouden kunnen. Ze konden compleet op tilt slaan. Bij drinkwaterbedrijven en elektriciteitscentrales waren er in de millenniumnacht vaak dubbele ploegen aanwezig en stonden noodsystemen startklaar. Achteraf bleek het een storm in een glas water.

De overgang naar de wintertijd kostte Apple vorig jaar ook al moeite. Veel wekkers gingen eind oktober een uur te laat af.

De kans is groot dat zich in de toekomst vaker systeemproblemen gaan voordoen. Ik waarschuw vast voor 19 januari 2038. Misschien een beetje voorbarig. Maar dan is het maar gezegd. Op die dag om 03:14:08 uur zijn er 231 (2 147 483 648) seconden voorbij sinds de middernacht van 1 januari 1970. Als de klok van Unixsystemen, die op de meeste computers draaien, dan nog steeds 32 bits gebruikt, zal die verdertikken naar 13 december 1901. Gevolg: computersystemen kunnen crashen. U bent vast gewaarschuwd. Verslapen kan niet meer op die dinsdagochtend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer