„Kans in China voor christelijke lectuur”
LOUISVILLE – De mogelijkheden om in China legaal christelijke lectuur te verspreiden, zijn de laatste jaren toegenomen. Door onbekendheid met de nieuwe situatie laten gereformeerde christenen echter kansen liggen.
Dat schrijft prof. Michael Haykin in The Banner of Truth, het maandblad van de gelijknamige Schotse uitgeverij van vooral puriteinse werken. Volgens de hoogleraar aan het Southern Baptist Theological Seminary in het Amerikaanse Louisville (Kentucky) zijn in vergelijking met tien jaar geleden de mogelijkheden voor het legaal verspreiden van christelijke lectuur in China aanzienlijk toegenomen.
Zo zijn de laatste tien jaar in heel China meer dan 200 christelijke boekwinkels gestart, terwijl er momenteel zo’n 600 christelijke boeken legaal in omloop zijn. Ieder jaar komen daar zo’n vijftig à zestig titels bij.
Echter, schrijft Haykin, van die 600 titels hebben er slechts 25 tot 30 een gereformeerde signatuur. Veel christelijke boeken worden uitgegeven door de negen christelijke uitgevers die China momenteel telt.
De ontwikkelingen in China zijn bij christenen over de hele wereld veelal onbekend, zegt Haykin. „Nog steeds heerst de gedachte dat iedere vorm van uitgeven van christelijke lectuur in China onmogelijk is en dat het daarom nog steeds nodig is om Bijbels en lectuur het land binnen te smokkelen.”
Natuurlijk, schrijft de hoogleraar, de deur is niet helemaal open, maar er kunnen opmerkelijke dingen gedaan worden in samenwerking met Chinese uitgevers. Boeken met buitenlandse ISBN-nummers kunnen in China niet legaal worden gepubliceerd of verspreid, maar een boek met een in Peking afgegeven ISBN-nummer kan aan iedereen en overal worden verkocht.
Hier ziet Haykin grote kansen. „We hebben de mogelijkheid om legaal christelijke bronnen in grote aantallen aan te bieden aan de grootste en snelst groeiende kerk ter wereld, die echter in een groot vacuüm verkeert wat christelijke lectuur betreft.”
Reformatorische uitgevers zouden in vergelijking met hun evangelische collega’s een voordeel hebben. Voor bepaalde christelijke boeken gaat het licht eerder op groen: biografieën, boeken over huwelijk en gezin, en oude boeken van historische waarde, zoals de ”Christenreis” en de ”Institutie”. „Daarmee zouden reformatorische uitgevers het vacuüm mooi kunnen vullen”, aldus Haykin.
Er zijn al wel initiatieven ontplooid, maar veel ketst volgens hem af op gebrek aan geld. Hij roept gereformeerden wereldwijd op mondiaal te denken en te investeren in China. „Als wij niets doen, zal de kerk van China vooral gevormd worden door niet-gereformeerde boeken.”