Instanties creëen mist rond giftigheid stoffen
MOERDIJK – Terwijl de officiële instanties zich in bedekte termen uitlaten over de giftige stoffen die met de rook zijn vrijgekomen bij de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, blijft het opvallend stil rond de tonnen zwaar giftige stoffen die mogelijk lagen opgeslagen in de loodsen van het bedrijf.
Volgens het dagblad Sp!ts donderdag blijkt uit de milieuvergunning van Chemie-Pack dat op het terrein hoogstwaarschijnlijk ruim 500 ton giftige stoffen lag opgeslagen die kanker, vruchtbaarheidsproblemen en erfelijke mutaties kunnen veroorzaken.
Chemie-Pack mocht volgens de vergunning maximaal 4000 ton grondstoffen opslaan op zijn terrein, waarvan maximaal 825 ton kankerverwekkende stoffen of bestanddelen die de erfelijke eigenschappen aantasten, aldus Sp!ts.
Het RIVM wilde gisteren geen mededelingen doen over de uitkomst van zijn metingen. Zelfs informatie over de aard van de metingen werd niet verstrekt. Zo zijn de metingen die het RIVM verricht veel omvangrijker dan die van de brandweer. Het duurt doorgaans twee tot drie dagen voordat de uitkomsten daarvan bekend zijn. Maar zelfs die informatie werd niet verstrekt. De woordvoerder verwees naar de persconferenties die de betrokken burgemeesters gaven. Die kwamen niet verder dan de mededeling dat de stoffen „giftig, bijtend en brandbaar” waren.
Burgemeester Brok van Dordrecht benadrukte gisteren dat metingen uitwezen dat nergens schadelijke stoffen zijn gemeten. Later meldde RIVM dat het zou gaan om „niet-verontrustende concentraties” van stoffen als benzeen, tolueen, ethylbenzeen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en dioxines. Behalve ethylbenzeen zijn die echter wel kankerverwekkend.
Van belang is echter of de concentraties de norm overschrijden, en dat kon uit de beschikbare gegevens niet worden afgeleid. Pas na enig aandringen gaf het rijkinstituut de naam van de veiligheidscoördinator, die inzage heeft in de exacte meetgegevens. Die bleek vervolgens onbereikbaar en werd afgeschermd door de betrokken meldkamer van Zuid-Holland-Zuid. Op zijn mobiele telefoonnummer was hij evenmin te bereiken.
De autoriteiten zijn opvallend terughoudend bij het verstrekken van concrete gegevens.
Bij ATF Afvalverwerking in Drachten deed zich in 2000 een vergelijkbare situatie voor. Daar ging een loods met 480 ton chemisch afval in vlammen op. Pas vijf jaar later werd duidelijk dat de giftige rook 124 Friezen ziek heeft gemaakt. Zeker twintig van hen hebben blijvende lever- en nieraandoeningen aan het gif overgehouden.
De overheden stelden toen ook dat er geen verontrustende concentraties waren gemeten, maar meldden zeven jaar later dat er toch wel significante hoeveelheden schadelijke stoffen waren vrijgekomen.