Economie

Rechters vastgoedfraude gewraakt

HAARLEM (ANP) – Advocaat Willem Koops van hoofdverdachte Jan van V. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces heeft de rechtbank in Haarlem gewraakt. Hij eist nieuwe rechters.

5 January 2011 15:24Gewijzigd op 14 November 2020 13:09
HAARLEM - Hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, Jan van V. (L), en zijn advocaat Wilem Koops (R) in de rechtbank van Haarlem. Foto ANP
HAARLEM - Hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, Jan van V. (L), en zijn advocaat Wilem Koops (R) in de rechtbank van Haarlem. Foto ANP

Het wrakingsverzoek, dat na de kerst bij de rechtbank binnenkwam, wordt vrijdag behandeld. Over de reden van de wraking wil de rechtbank niets zeggen. Ook Koops weigert commentaar. Doorgaans wordt een wrakingsverzoek ingediend als een verdachte betwijfelt of een rechter de zaak onpartijdig kan beoordelen.

Justitie ziet Van V. als initiator van en spil in de fraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) en verdenkt hem van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Van V. en zijn vennootschappen schikten met zowel Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep als met het OM, maar dit had geen gevolgen voor de strafzaak tegen Van V.

Tijdens een regiezitting eind vorig jaar stelde Koops dat de Belastingdienst en de FIOD in de beginfase van het onderzoek op een ongeoorloofde manier bewijsstukken hebben verzameld. Koops en de advocaten van de andere verdachten willen daarover duidelijkheid en mogen daartoe in deze periode nog een aantal getuigen van Belastingdienst en FIOD horen.

Het Openbaar Ministerie had in de fraudezaak oorspronkelijk circa 125 verdachten op de korrel, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Gezien de omvang besloot het OM met een aantal verdachten te schikken.

Voor de behandeling van de zaak tegen de vijftien overgebleven verdachten en hun vennootschappen zijn veertig dagen uitgetrokken. De rechtbank hoopte deze maand met de inhoudelijke behandeling te kunnen beginnen. Een toewijzing van het wrakingsverzoek zou leiden tot uitstel. Nieuwe rechters zouden zich nog helemaal moeten inlezen in de zaak.

Eind 2009 legde de rechtbank in de affaire al celstraffen van zestien maanden op aan twee projectontwikkelaars.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer