Binnenland

Burgemeester Nijmegen levert kritiek op drugsbeleid

NIJMEGEN – De Nijmeegse burgemeester De Graaf heeft maandag forse kritiek geuit op het Nederlandse drugsbeleid, waarbij een coffeeshop wel softdrugs mag verkopen maar die niet mag inkopen.

Regioredactie
4 January 2011 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 13:08
De Graaf. Foto ANP
De Graaf. Foto ANP

Die „dubbelhartigheid” creëert haar eigen georganiseerde criminaliteit, aldus De Graaf maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. „Je staat aan de voorkant iets toe wat aan de achterkant verboden blijft.”

De Graaf ziet niets in het zogeheten pasjessysteem, omdat dat volgens hem alleen maar illegale handel in de hand werkt. „Wij hebben in Nijmegen op dit punt een probleem dat in omvang niet onderdoet voor dat in andere regio’s”, aldus De Graaf. „We lossen dat niet op met een nieuwe pasjesregeling.”

Hij riep minister Opstelten ertoe op meer agenten naar Nijmegen te sturen. „De werkelijkheid is dat deze regio op grond van alle onderzoeken objectief recht heeft op veel meer politie. Die krijgen we niet omdat opeenvolgende ministers de knoop niet durven door te hakken om de politiemensen beter over het land te verdelen.” De Graaf: „Als we met deze aanpak van criminaliteit door moeten gaan, zorg dan dat we voldoende mensen hebben die dat kunnen doen.”

Om zijn verzoek te ondersteunen somde De Graaf de problemen op waar de regio Nijmegen afgelopen jaar mee te kampen had: „Een hausse aan overvallen, intimidatie van buurtbewoners die opkomen voor de veiligheid en leefbaarheid in hun eigen wijk, een jeugdzedenzaak met jonge voetballertjes in Hatert. En dat allemaal naast alle criminaliteit en geweld door de illegale hennepteelt.”

De burgemeester uitte zijn zorgen over de vorming van een nationale politie. „Heel Oost-Nederland wordt als de plannen doorgaan één groot politiegebied dat vanuit Den Haag wordt aangestuurd. Meer dan 80 gemeenten met meer dan 3 miljoen inwoners – ik vraag mij sterk af of dat niet ten koste gaat van de lokale politie-inzet.”

De Graaf verontschuldigde zich ten slotte voor de gladde wegen door zouttekort. „Dit jaar moet dat beter gaan, al moet het college er persoonlijk strooiend voor rondgaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer