Protestantse kerk, neem conclusies Deetman over
De commissie-Deetman publiceerde deze maand haar rapport over de misbruikaffaires binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het zou de protestantse kerken niet misstaan om de conclusies van het rapport over te nemen, schrijft een lezer die vanwege de gevoeligheid van de materie anoniem wenst te blijven.
Op verzoek van de Rooms-Katholieke Kerk deed een commissie onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Deetman onderzoek naar het functioneren van kerkelijke organen betreffende de zaken van seksueel misbruik die aan het licht gekomen zijn. Deze maand maakte de commissie haar rapport openbaar, dat verstrekkende conclusies en aanbevelingen bevat.
De commissie concludeert onder andere dat er bij niet-verjaarde zaken verplicht aangifte gedaan dient te worden door de kerkelijke organen en dat reeds verjaarde zaken te allen tijde gemeld dienen te worden bij het openbaar ministerie. Als er een vonnis volgt, moet er in het openbaar verantwoording afgelegd worden.
Daarnaast constateert de commissie een hoog amateurgehalte en een sfeer van de slager die zijn eigen vlees keurt. Er dient zo snel mogelijk een professioneel team samengesteld te worden dat seksueel misbruik in de kerk behandelt, en behandelde zaken moeten (geanonimiseerd) openbaar gemaakt worden.
En last but not least heeft Deetman oog voor het belang van compensatie van de geleden schade. Het past de kerk niet zich tegenover de slachtoffers te verschuilen achter mogelijke verjaringen.
Te vrijblijvend
Seksueel misbruik in pastorale relaties en gezagsrelaties beperkt zich helaas niet tot de Rooms- Katholieke Kerk. Binnen de protestantse kerken is er de laatste jaren meer oog gekomen voor deze problematiek. Zo publiceerde de Protestantse Kerk in Nederland in december 2006 een protocol seksueel misbruik. In deze krant van 11 december 2006 heb ik betoogd dat dit echter veel te vrijblijvend was. Aangifte werd niet verplicht gesteld. Ik vond het ongekend en een schande voor de kerk. De voorzitter van de protocolcommissie reageerde de volgende dag op mijn artikel, maar maakte duidelijk dat de vrijblijvendheid in het protocol, daar waar het volwassenen betreft, bleef.
Gelukkig komt de commissie-Deetman tot een andere conclusie. Strafbare feiten dienen gemeld te worden. Seksueel misbruik in een afhankelijkheidsrelatie is een strafbaar feit en een misdaad en moet dus altijd gemeld worden bij de politie.
Ook drs. P. J. Verhagen toont in deze krant van 23 december meer respect en begrip voor slachtoffers. Hij heeft oog voor een mogelijke pedagogische werking voor de slachtoffers. Hij zegt eveneens: „Misbruik dient openbaar gemaakt te worden.”
Tijdbom
Van dichtbij heb ik gezien hoe het mogelijk is dat een pleger van seksueel misbruik na een tijd weer op de preekstoel kan staan. Het kan toch niet zo zijn dat dergelijke zaken blijven bestaan in de kerk? Verwacht men het uiteindelijk van slachtoffers om openheid te geven, of dient de kerk hier zelf voor te zorgen? Dit is een tijdbom voor de kerk. Is het niet het slachtoffer, dan zullen het de nazaten zijn die de dossiers openbaar zullen maken. Plotsklaps ontploft de bom en de schade voor de kerk en het geloof is groot.
Het rapport van de commissie-Deetman roept de kerk op om de regie in handen te nemen. Er dient actie te worden ondernomen. Het getuigt van weinig verantwoordelijkheidsgevoel en weinig piëteit voor slachtoffers om zich te verschuilen achter het ontbreken van kerkordelijke regels. Op grond van de Nederlandse wetgeving is de kerk verplicht aangifte te doen, of in ieder geval een melding te doen bij het openbaar ministerie en het zwijgen publiekelijk te doorbreken.
Wat mij betreft mag Deetman ook aan het werk in de protestantse kerken. De mazen in het kerkordelijke net dienen gedicht te worden. Slachtoffers van seksueel misbruik en hun verwanten zijn immers gevangen in een net zonder mazen.
Naam en adres van de auteur zijn bij de redactie bekend.