Wetenschap & techniek

‘Vreemde deeltjes’ groot raadsel voor natuurkunde

Met de deeltjesversneller LHC in Genève proberen natuurkundigen deeltjes die theoretisch zijn voorspeld experimenteel aan te tonen. Een voorbeeld is het higgsdeeltje.

Wetenschapsredactie
22 December 2010 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 12:59
Foto EPA
Foto EPA

De onderzoekers vinden ook wel eens ‘per ongeluk’ deeltjes die niet binnen het theoretische schema passen, beschrijft het tijdschrift Natuurwetenschap & Techniek. Deze deeltjes vormen een groot probleem voor natuurkundigen. Ze kunnen er niet veel mee. „Wie heeft dat besteld?” was in 1937 de reactie van de natuurkundige Isidor Rabi toen hij van de ontdekking van het muon hoorde.

Een muon is een dubbelganger van een elektron, maar dan 205 keer zwaarder. Het deeltje heeft na zeventig jaar nog steeds geen plek in de natuurkundige schema’s gekregen. Het zogeheten taudeeltje –ook een dubbelganger van het elektron– heeft de moeilijkheden alleen maar vergroot.

Als in 2011 het higgsdeeltje tevoorschijn komt in de LHC zal het raadsel van de onbegrepen, toevallig gevonden deeltjes nog even groot zijn als daarvoor.

Nobelprijswinnaar Martinus Veltman stelde al in 2003: „Het is een treurig feit dat alle geavanceerde wiskunde, alle diepzinnige overwegingen die het daglicht hebben gezien sinds 1975, absoluut niets hebben bijgedragen aan de oplossing van dit probleem.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer