Binnenland

„Een plaatselijke topclub heeft uitstraling”

FC Zwolle dreigt te degraderen naar de lagere regionen van het betaalde voetbal en is bovendien noodlijdend. Toch steekt de gemeente Zwolle 10 miljoen euro in de aanleg van een nieuw stadioncomplex. Wethouder Jaap Hagedoorn (PvdA) vindt dat besluit goed te verdedigen. „Het gaat om de uitstraling.”

Jan van Klinken
14 May 2003 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:18
<center>Jaap Hagendoorn</center>
<center>Jaap Hagendoorn</center>

Een van de felste opponenten van het Zwolse gemeentebestuur is Margriet Twisterling van de Socialistische Partij (SP). Zij zou de beslissing om 10 miljoen euro aan gemeenschapsgeld beschikbaar te stellen voor de realisering van een gloednieuwe voetbaltempel het liefst via een referendum aan de bevolking willen voorleggen. Over de uitkomst heeft ze weinig twijfels: het stadsbestuur zou subiet worden teruggefloten.

De SP vindt het veel te riskant om zo veel geld in het betaalde voetbal te pompen en verwijst naar het naburige Deventer. Daar probeert de gemeente met kunst- en vliegwerk het zinkend schip dat Go Ahead Eagles heet, ten koste van grote sommen geld drijvende te houden. De SP is bang dat Zwolle eenzelfde lot wacht.

PvdA-wethouder Jaap Hagedoorn vindt dat de critici spoken in het bos zien. Volgens hem is er helemaal geen sprake van onaanvaardbare risico’s. Het stadion wordt gebouwd in combinatie met een casino, een hotel en een klein winkelcentrum. Volgens hem komt maar een gedeelte van de gemeentelijke injectie ten goede aan het voetbal. Bovendien maakt er ook nog een amateurclub gebruik van de accommodatie.

Kunt u uitleggen waarom u betaald voetbal voor de gemeente zo belangrijk vindt?

„Als je als gemeente een club hebt die meedoet in de eredivisie heeft dat een bepaalde uitstraling. In ons geval wordt Zwolle iedere week in de media genoemd. Daar komt bij dat we een aantal keren per jaar extra in de belangstelling staan als bekende clubs zoals Ajax, Feyenoord en PSV op bezoek komen. Verder komen er bij iedere thuiswedstrijd een kleine 7000 mensen naar het stadion om van een potje voetbal te genieten. Bovendien fungeert het stadion als ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven.”

Het KPMG-rapport dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is opgesteld, twijfelt aan die effecten.
„Ik kan er geen harde getallen bij noemen, maar ik weet uit eigen waarneming dat Zwolse ondernemers elkaar tijdens voetbalwedstrijden treffen en in die zin heeft een stadion een functie binnen de economische wereld.”

De verwachting is dat er in de nabije toekomst profclubs failliet gaan. Misschien is FC Zwolle wel een van de eerste, want de club dreigt te degraderen, met alle financiële gevolgen van dien voor de gemeente.

„We hebben geëist dat FC Zwolle een plan op tafel legt met alle mogelijke scenario’s. We doen niets zonder dat er een deugdelijke financiële onderbouwing bij ons is ingediend. Het moet duidelijk zijn dat FC Zwolle kan overleven, wat er ook gebeurt. Alleen als de plannen hard genoeg zijn, steken we er geld in.”

Zou het niet logischer zijn dat u eerst grenzen stelt aan de spelerssalarissen?,
„Wij gaan als gemeente niet over die salarissen, maar het is niet voor niets dat we aan FC Zwolle de eis stellen dat de club langjarig in staat is de huur van het stadion op te brengen. Als FC Zwolle financieel gezond wil zijn, zal het de kosten in de hand moeten houden. Vandaar dat de contracten met zeven spelers niet zijn verlengd.”

Zondag speelden zich rond Deventer wilde taferelen af met boze voetbalsupporters uit Den Haag. De volgende keer is het misschien Zwolle. Wilt u dan nog steeds zo graag betaald voetbal?

„We hebben inmiddels alle grote clubs op bezoek gehad en dat is tot nu toe allemaal goed gegaan.”

Maar vraag niet hoeveel politiemensen daarvoor moesten worden ingezet.
„Het is ook een kwestie van een goed openbareordebeleid voeren. Maar het is inderdaad jammer dat het voetbal door een beperkt aantal mensen wordt verziekt. Ik zal niet verhelen dat er heel wat ME op de been moet worden gebracht als hier een topclub op bezoek komt.”

Hoe kunt u dat verkopen aan mensen die niets om voetbal geven? Een leger agenten is nodig om topvoetbal mogelijk te maken waar de gemeente dan vervolgens ook nog geld in steekt?

„Een gemeenteraad beslist bij meerderheid en de mensen die u noemt, worden kennelijk niet door een meerderheid in de raad vertegenwoordigd.”

Dit is het derde deel van een serie artikelen over gemeentelijke steun aan het profvoetbal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer