Economie

KPN vindt beloning top niet te hoog

Het telecomconcern KPN is niet buiten zijn boekje gegaan bij het toekennen van salarissen en bonussen aan de topbestuurders. Dat vindt althans het bedrijf zelf.

ANP
13 May 2003 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:18
DEN HAAG - Telecomconcern KPN vindt niet dat zijn topbestuurders te hoge salarissen en bonussen hebben opgestreken. Dat werd maandag duidelijk tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in Den Haag. - Foto ANP
DEN HAAG - Telecomconcern KPN vindt niet dat zijn topbestuurders te hoge salarissen en bonussen hebben opgestreken. Dat werd maandag duidelijk tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in Den Haag. - Foto ANP

In een verklaring voor aandeelhouders gaf de onderneming maandag uitleg over de regelingen. De ruime beloning van topman Ad Scheepbouwer en de afvloeiingsregeling voor Paul Smits werden zwaar bekritiseerd. Zelfs de minister van Financiën heeft zijn ongenoegen via een brief kenbaar gemaakt.

KPN heeft volgens de Amerikaanse boekhoudregels volledig voldaan aan de eisen die de regelgeving stelt, zo meldde het telecomconcern. Desondanks wil de raad van commissarissen per 1 januari 2004 een nieuwe beloningsstructuur voor het topmanagement invoeren. De verhouding tussen beloningsbestanddelen voor de korte en voor de lange termijn wordt nog nader vastgesteld.

Met Scheepbouwer werd een speciale beloning afgesproken toen hij als topman bij het destijds noodlijdende KPN in dienst kwam. Scheepbouwer wilde alleen naar KPN komen „als het concern bereid was tot een aantal substantiële tegemoetkomingen, waaronder een aanzienlijke prestatiegerelateerde variabele beloning.” Hij ontving vorig jaar een bedrag van 2,7 miljoen euro.

De vertrokken topman Paul Smits kreeg een afvloeiingsregeling ter waarde van 2,8 miljoen euro over 2002. Dat bedrag komt volgens KPN niet hoger uit dan de zogenaamde kantonrechtersformule. Het geldbedrag bestaat uit een bonus over 2002, de afkoopsom op vervallen opties en een schadeloosstelling bij een ontslag na ruim twintig dienstjaren.

Bij de aandeelhoudersvergadering van KPN maandagmiddag in Den Haag uitten ambtenaren namens minister Hoogervorst van Financiën diens ongenoegen over de regeling. De vakbond CNV Publieke Zaak demonstreerde eveneens. Met het protest wil de bond bereiken dat de bonussen gematigd worden en de vertrekpremies kritisch worden beoordeeld. Volgens de vakbond zijn de medewerkers verontwaardigd. „Zij hebben al enkele jaren geen loonsverhoging ontvangen en 5000 medewerkers moesten het concern verlaten.” Het is volgens CNV Publieke Zaak dan ook schrijnend om te zien hoeveel geld de top ontvangt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer