Kerk & religie

Boekje over Bijbel in Dordrecht

In Dordrecht is vorige week het boekje ”De Bijbel in Dordrecht”, geschreven door prof. dr. Fred van Lieburg, verschenen. Deel 22 in de reeks ”Verhalen uit Dordrecht” gaat over de betekenis van de Bijbel in Dordrecht. De auteur beschrijft hoe Jean Canin in 1572 of 1573 een Bijbeldrukkerij begon in de Wijnstraat. Zijn uitgaven van de toenmalige Bijbel, de Deux-Aesvertaling, kregen de naam ”Dordtse Bijbel”. Canin kreeg concurrentie van de Dordtse drukker Petrus Verhaghen.

14 December 2010 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 12:54

De Synode van Dordrecht (1618-1619) besliste dat er een nieuwe Bijbelvertaling zou komen. Dat werd de Statenbijbel. De Dordtse drukkers Pieter Loymans en Maerten de Bot hoorden, met Bijbeldrukkers in onder andere Amsterdam, bij degenen die zich niet hielden aan het octrooi van vijftien jaar op het drukken van de Bijbel dat in handen was van Paulus Aertsz. Van Ravesteyn. Van deze Bijbels van 1645 zijn nog enkele exemplaren, met het wapen van Dordrecht op het titelblad, bekend.

„Toevallig maar heel symbolisch”, zo schrijft Van Lieburg, „is Dordrecht de statutaire vestigingsplaats van de in 1966 opgerichte Stichting tot Handhaving van de Statenvertaling, tegenwoordig beter bekend als de Gereformeerde Bijbelstichting.” De eerste secretaris en de eerste voorzitter woonden in Dordrecht.

Ten slotte noemt Van Lieburg de Herziene Statenvertaling (HSV) die op 4 december in Dordrecht gepresenteerd is. „De tijd zal het leren hoe het complex van theologische, emotionele, sociologisch en commerciële factoren zich zal uitkristalliseren”, zegt de schrijver, die tijdens de presentatie van de HSV een toespraak hield over de toekomst van de HSV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer