Binnenland

Aankomende leraren fors onderbetaald

Leraren in opleiding (lio’s) krijgen gemiddeld 20 eurocent per uur. Schoolbesturen hebben de financiële ruimte om een fatsoenlijke vergoeding te betalen, maar 40 procent van de lio’s wordt afgescheept met een handdruk en een boekenbon.

Onderwijsredactie
13 May 2003 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Dit blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De resultaten staan deze week in ”Straks voor de klas”, het AOb-tijdschrift voor studenten aan lerarenopleidingen.

Vanwege het lerarentekort worden lio’s (vierdejaars studenten) steeds vaker zelfstandig en zonder toezicht voor de klas gezet. Ze hebben vaak geen arbeidsovereenkomst en geen salaris, en ze zijn ook niet verzekerd. Officieel moeten ze een leerarbeidsovereenkomst hebben, die de rechten en plichten van de lio regelt. Het is voor lio’s moeilijk een vergoeding te eisen zolang studenten van andere opleidingen zichzelf gratis aanbieden.

Alle scholen ontvangen geld van de overheid om lio’s een salaris te betalen. Toch krijgt een lio in het voortgezet onderwijs veel vaker betaald dan een lio in het basisonderwijs, blijkt uit de enquêteresultaten. In de Randstad krijgen lio’s bovendien vaker betaald dan daarbuiten.

Uit de enquête blijkt dat 22 procent van de lio’s meer dan 750 euro per maand krijgt. En 40 procent ontvangt helemaal geen vergoeding. Slechts enkele pabo’s hebben voor al hun studenten een goede stagevergoeding geregeld, terwijl uit onderzoek blijkt dat een goede stagevergoedingsregeling een positief effect heeft op het aantal studenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer