Kerk & religie

LCJ en HHJO denken na over relatievorming

MEERKERK – Het belang van het dienen van de Heere. Dat drukte de hersteld hervormde ds. G. Kater zaterdag jonge stellen op het hart. „Laat je in de klem brengen door de stelling dat bekering voor verkering behoort te gaan.” Zaterdag belegden de twee jongerenorganisaties LCJ en HHJO in Meerkerk een ”kruispuntconferentie” over het huwelijk.

Van een medewerker
13 December 2010 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 12:53
Het belang van het dienen van de Heere. Dat drukte de hersteld hervormde ds. G. Kater zaterdag jonge stellen op het hart. „Laat je in de klem brengen door de stelling dat bekering voor verkering behoort te gaan.” Zaterdag belegden de twee jongerenorganisa
Het belang van het dienen van de Heere. Dat drukte de hersteld hervormde ds. G. Kater zaterdag jonge stellen op het hart. „Laat je in de klem brengen door de stelling dat bekering voor verkering behoort te gaan.” Zaterdag belegden de twee jongerenorganisa

Zo’n 25 jonge stellen woonden twee lezingen bij over het huwelijk in Bijbels licht en over communicatie in de relatie. Daarna volgden twee interactieve workshops over seksualiteit, vruchtbaarheid en het samen omgaan met de cyclus van de vrouw.

In de lange pauzes schoten stellen nog eens de sprekers aan. Andere boomden met elkaar over de vraag of vouw- of rolgordijnen beter waren of bespraken soortgelijke verbouwings- en inrichtingsperikelen.

De man heeft een leidinggevende taak in het huwelijk, zei ds. Kater, hersteld hervormd predikant te Hasselt, Rouveen en Zwolle. Hij gebruikte daarvoor het beeld van Christus als Hoofd van de kerk. „De sturing van de man kan tot uitdrukking komen in de kerkkeuze in het huwelijk. De man neemt, na alles gehoord en afgewogen te hebben, de beslissing.”

De vrouw is „geen slaafje van de man. Ze moet in trouw en liefde toegewijd zijn. Dan respecteert ze de positie van de man en zichzelf. Zo vullen man en vrouw elkaar aan tot een eenheid.”

Dat roept vragen op. Hoe moet dat als de man niet zo veel initiatief toont? Ds. Kater: „Als je vrouw meer organisatorisch is ingesteld, is dat goed. En als je je man een duwtje in de rug moet geven, is dat niet on-Bijbels. Wel moet je je als vrouw soms neerleggen bij een bepaalde lijn die je man voorstaat.”

Ook komt het voor dat de vrouw in het leven met God meer kennis heeft ontvangen dan de man, vindt een van de aanwezigen. „Leidinggeven wordt dan erg moeilijk”, aldus ds. Kater. „Het is goed dat de man dan in de leer gaat bij zijn vrouw.”

Loslaten

Ds. Kater sprak over eenheid tussen man en vrouw vanuit de tekst dat de man zijn vader en moeder verlaat en zijn vrouw aankleeft. „Loslaten is een periode, beginnend bij verkering tot aan de huwelijksdag. En niet voor niets komt één worden op de tweede plaats. Seksualiteit heeft alleen plaats binnen het huwelijk.” Seksualiteit is op zichzelf geen zonde, aldus ds. Kater. Hij kwam daarop na duidelijk gemaakt te hebben dat seksualiteit vandaag de dag is verworden tot consumptieartikel, los van de bereidheid om kinderen te krijgen. „Seksualiteit hoort bij het huwelijk. Het is meer dan het bevredigen van lusten. Kinderen krijgen is een gave en een opgave in het huwelijk.”

Wie lang verkering heeft, kan het moeilijk vinden om met reinheid om te gaan, gaat de predikant verder. „Toch geeft de Heere kracht om te wachten tot het huwelijk.” Na enkele vragen legde hij uit dat een optimale verkeringstijd van bijvoorbeeld zes maanden niet bestaat. „Verkering is een voorbereiding op het huwelijk. Vanwege onderlinge verschillen kan daaraan geen tijd worden verbonden.”

Samenwonen is niet Bijbels, antwoordt de predikant op een vraag uit de zaal. „In het huwelijk beloven man en vrouw in het openbaar trouw. Bij het samenwonen valt dat publieke moment weg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer