Kerk & religie

Veel christenen in Irak vrezen sharia

De ongeveer 700.000 Iraakse christenen vrezen een islamitische staat waarin de sharia, de islamitische wetgeving, de juridische toon zal zetten. De politieke en grondwettelijke toekomst van Irak is deze inwoners een grote zorg. Ayatollah Mohammed Sadeq Sadr sprak enkele dagen geleden in een moskee de wens uit dat de sharia voor moslims en christenen wordt ingevoerd.

Kerkredactie
12 May 2003 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Aartsbisschop Sleiman van Bagdad ziet dat extremistische groeperingen hun krachten aan het bundelen zijn. „Als de invloed en druk van zulke groepen toenemen, weet ik niet wat voor toekomst we tegemoet kunnen zien.”

Iraakse christenen vormen een minderheid in het land. Precies een maand geleden maakten sjiitische geestelijken tijdens een bijeenkomst duidelijk dat zij van Irak een voluit islamitische staat willen maken waarin de sharia de regels bepaalt. Christenen in Bagdad zien bij zulke woorden weer beelden voor zich uit het recente verleden: in 1991 stonden sjiitisiche rebellen in Basra op tegen Saddam en zij vielen daarbij als eerste de christelijke wijk van de stad aan. De sjiieten boycotten momenteel de gesprekken met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Het persbureau Zenit meldt dat de Syrisch-orthodoxe priester Nizar Semaan naar aanleiding van pelgrimstochten van sjiieten naar Kabala opmerkte: „We bezien deze ontwikkelingen met grote bezorgdheid. Niet omdat we tegen vrijheid van geloofsovertuiging of godsdienst zijn, maar omdat we bekend zijn met zowel de mentaliteit als de cultuur van de sjiitische moslims. Wij weten dat wat hen voor ogen staat een theocratisch Irak is, dat zijn basis vindt in de islamitische wetgeving.” Semaan is bang dat christenen tweederangsburgers worden.

Ook in de VS vrezen sommige wetenschappers dat de Irakezen een islamitische theocratie zullen oprichten. Hillel Fradkin, deskundige op het terrein van religie en politiek, sluit deze optie echter uit, gezien de grote religieuze diversiteit in Irak. Zelfs de groep sjiitische moslims, zo’n 60 procent van de bevolking, is intern verdeeld. „Deze diversiteit maakt het erg moeilijk voor één bepaalde godsdienstige groepering om de macht te grijpen, een theocratie in het leven te roepen en een geestelijk leider aan te wijzen die het land zal regeren”, aldus Fradkin vorige week in deze krant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer