Binnenland

OZB waarschijnlijk deels afgeschaft

Het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting (OZB) zal waarschijnlijk verdwijnen. In dat geval hoeven huurders helemaal geen OZB meer te betalen en eigenwoningbezitters ongeveer de helft van het bedrag dat ze nu betalen.

Redactie politiek
12 May 2003 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

De afschaffing is besproken tijdens de informatiebesprekingen tussen CDA, VVD en D66. Het Centraal Planbureau rekent momenteel tal van bezuinigingsmaatregelen en lastenverlichtingen door.

Algehele afschaffing van de OZB is een verkiezingsbelofte van de VVD. Ruim een week geleden circuleerden er nog berichten dat CDA, VVD en D66 de OZB wilden handhaven omdat er anders te veel extra bezuinigingen nodig zijn.

In het strategisch akkoord dat CDA, LPF en VVD in de zomer van vorig jaar met elkaar sloten, staat dat de OZB helemaal zal verdwijnen. Om de gemeenten voor de gederfde inkomsten te compenseren zou het Rijk 2 miljard euro moeten uittrekken. De afschaffing van de OZB was mede een compensatie voor de verwachte stijging van de kosten voor ziektekostenpremies.

De kosten voor de zorg blijken nu ook een lastig punt te zijn in de formatiebesprekingen. CDA, VVD en D66 willen het overheidstekort in de komende vier jaar wegwerken. Daarvoor is een bezuiniging noodzakelijk van 15 miljard euro. De stijgende kosten in de gezondheidszorg vergen een extra bezuiniging van 1,5 miljard euro. De partijen willen de zorgpremies niet al te zeer verhogen omdat dit ten koste gaat van de koopkracht. Bovendien zijn hogere lasten slecht voor de groei van de werkgelegenheid.

Een alternatief voor de stijgende premies is het verkleinen van het verstrekkingenpakket in combinatie met hogere eigen bijdragen. Na de besprekingen van afgelopen zaterdag zei VVD-onderhandelaar Zalm dat dit geen aantrekkelijke optie is. Als mensen bepaalde medische verrichtingen voortaan zelf moeten betalen, al dan niet via een aanvullende verzekering, of door hogere eigen bijdragen, dan gaat dat ook ten koste van de koopkracht.

zaterdag hebben de onderhandelaars Balkenende (CDA), Zalm en Dittrich (D66) opnieuw een lijst met bezuinigingsmaatregelen naar het Centraal Planbureau gestuurd voor doorrekening. Die berekeningen zijn waarschijnlijk morgen gereed.

Naar verluidt is D66 ijverig op zoek naar een kandidaat-minister. Naar alle waarschijnlijkheid mag de partij er twee leveren. De ene is oud-fractievoorzitter De Graaf. Hij wordt minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Deregulering. De andere kandidaat is nog niet bekend. Oud-minister Wijers van Economische Zaken, die lid is van D66, is gevraagd om politiek talent in de partij op te sporen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer