Wat is de Nationale synode 2010?
DORDRECHT – In Dordrecht vindt vrijdag en zaterdag de nationale synode 2010 plaats. Wat houdt dit initiatief in en wat staat er op de agenda?
Wat is de nationale synode 2010?
Een bijeenkomst van christenen uit verschillende kerkgenootschappen in Nederland. Zij komen morgen en zaterdag in Dordrecht bijeen om op zoek te gaan naar wat hen bindt en zo een gezamenlijk getuigenis aan de samenleving te laten horen.
Wie kwam er op het idee een nationale synode te organiseren?
Ds. G. de Fijter uit Kampen. In augustus 2008 pleitte hij in het Centraal Weekblad voor een nationale synode van alle protestantse kerken in Nederland. De synode zou moeten aangeven hoe de vele kerken samen Jezus Christus kunnen dienen en van Hem kunnen getuigen.
In de stuurgroep die de nationale synode 2010 organiseert, zitten ds. De Fijter (Protestantse Kerk in Nederland), mw. ds. S. Freytag (Protestantse Kerk in Nederland), prof. dr. B. Kamphuis (Gereformeerde Kerken vrijgemaakt), drs. I. A. Kole (Gereformeerde Gemeenten), dr. J. M. van ’t Kruis (Protestantse Kerk in Nederland), prof. dr. E. P. Meijering (Remonstrantse Broederschap), prof. dr. H. G. L. Peels (Christelijke Gereformeerde Kerken) en ds. P. Sleebos (Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten).
Is deze synode een vervolg op de nationale synode van Dordrecht in 1618/1619?
Nee, omdat het niet om een officiële kerkvergadering gaat. Wat dat betreft is de naam ”nationale synode 2010”, die ook nog eens in Dordrecht wordt gehouden, wat misleidend. Overigens spreekt de stuurgroep ook van een „protestants platform.” Dat lijkt een betere term.
Wie doen er allemaal mee aan de nationale synode 2010?
De protestantse kerkgenootschappen in Nederland vaardigen in totaal 500 mensen af. Zij zijn afkomstig uit onder meer de Protestantse Kerk in Nederland, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland. De rooms-katholieke kerkprovincie van Nederland zal als waarnemer aanwezig zijn. Ook doen er maximaal 700 individuele kerkleden mee aan de nationale synode. Dan zit de Grote Kerk in Dordrecht, met 1200 zitplaatsen, vol.
Waarom zijn sommige kerken afgehaakt?
De Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken hersteld, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten sturen geen afvaardiging. Zij hebben vooral bezwaar tegen de brede samenstelling van de synode en tegen de zogeheten Credotekst, die volgens hen wezenlijke noties uit de geloofsbelijdenis mist. De Vereniging van Vrijzinnig Protestanten blijft weg omdat ze de Credotekst juist te star vindt. Ook de Remonstrantse Broederschap stuurt geen afvaardiging. Dit kerkgenootschap stelt dat de stuurgroep niet kritisch genoeg is op de synode van 1618/1619, die de leer van de remonstranten veroordeelde.
Wat staat er in de Credotekst?
Het uitgangspunt voor de nationale synode is de door de stuurgroep opgestelde Credotekst. Deze is niet bedoeld als een nieuwe belijdenistekst, maar als een actuele verwoording van wat een christen gelooft. De Credotekst is een zogeheten groeitekst, omdat hij mensen wil stimuleren hun eigen geloof te verwoorden en aanvullingen of bijstellingen te geven. De stuurgroep heeft alle reacties samengevat in de bijna 500 pagina’s tellende nota ”De oogst van het grondvlak”.
Wat gaat de nationale synode morgen en zaterdag doen?
De nationale synode begint morgen om 13.00 uur in de Grote Kerk in Dordrecht. Daar vindt zaterdag om 13.30 uur ook de afsluiting plaats. Tijdens deze plenaire bijeenkomsten heeft Schriftlezing, gebed, koor- en samenzang plaats. Ook zijn er toespraken van onder anderen prof. dr. H. G. L. Peels, drs. T. van der Leer en ds. H. J. van Wijnen. Minister J. P. H. Donner van Binnenlandse Zaken krijgt zaterdag de zogeheten Signaaltekst aangeboden, waarin staat wat christenen van elkaar kunnen leren.
De 500 deelnemers voeren op morgenmiddag, morgenavond en zaterdagochtend in het Dordtse Wartburg College „geloofsgesprekken.” Deze gesprekken in kleine groepen vormen het hart van de synode. Doel is elkaar te herkennen „in de ontmoeting met de levende God, Vader, Zoon en Heilige Geest.”
En daarna?
De stuurgroep probeert na december verder te gaan met het oog op 2018/2019, de 400-jarige herdenking van de Nationale Synode van Dordrecht (1618/1619). Dan hoopt hij met een mandaat van de kerken een échte nationale synode te houden, die ook besluiten kan nemen. De nationale synode 2010 krijgt mogelijk een vervolg in 2013 en 2016.