Economie

Boete van 649 miljoen euro voor lcd-makers

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie heeft Aziatische producenten van lcd-schermen boetes opgelegd van in totaal 649 miljoen euro voor het maken van illegale prijsafspraken. Dat heeft de kartelwaakhond woensdag bekendgemaakt.

8 December 2010 15:34Gewijzigd op 14 November 2020 12:49
Foto ANP
Foto ANP

Het gaat om LG Display, een Zuid-Koreaans bedrijf waarvan het elektronicaconcern Philips lange tijd grootaandeelhouder is geweest, AU Optronics, Chimei InnoLux, Chunghwa Picture Tubes en HannStar Display.

Samsung, ‘s werelds grootste producent van lcd-schermen, werd ook beschuldigd van kartelvorming, maar kreeg geen boete omdat het als eerste met informatie over de prijsafspraken naar buiten kwam.

Chimei Innolux kreeg met een bedrag van 300 miljoen euro de grootste boete, gevolgd door LG Display met een bedrag van 215 miljoen euro en AU Optronics met 116,8 miljoen. Chunghwa en HannStar moeten respectievelijk 9 en 8,1 miljoen betalen.

De bedrijven maakten volgens de commissie tussen oktober 2001 en februari 2006 prijsafspraken. Zij kwamen maandelijks bijeen om informatie uit te wisselen over toekomstige productieplannen, het prijsbeleid te bepalen en andere commerciële activiteiten te bespreken, aldus de toezichthouder.

„Buitenlandse ondernemingen moeten begrijpen dat als zij zaken willen doen in Europa, zij dat eerlijk moeten doen”, aldus Joaqu¡n Almunia van de commissie.

Vorig jaar juli kondigde de Europese Commissie een onderzoek aan naar de producenten van schermen die onder meer worden gebruikt in televisies, computermonitoren en mobiele telefoons. Philips verklaarde toen zich sterk te zullen verzetten tegen de beschuldigingen omdat het niet direct betrokken was. Philips zei in mei vorig jaar al bericht te hebben ontvangen van de Europese Commissie. In maart verkocht Philips zijn laatste aandelen in LG Display.

Dit bedrijf, in 1999 opgezet door Philips en LG, heeft twee jaar geleden schuld bekend in een Amerikaans onderzoek naar prijsafspraken bij lcd-schermen, samen met het Japanse Sharp en het Taiwanese Chunghwa Picture Tubes. Zij betaalden toen 585 miljoen dollar (445 miljoen euro) aan boetes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer