Mijnsheerenlandse molen in restauratie
MIJNSHEERENLAND – De eerste fase van de restauratie van de Oostmolen in Mijnsheerenland is deze week begonnen. Molen en molenaarswoning worden in de komende maanden uit elkaar gehaald en in een restauratiewerkplaats in het Gelderse Aalten hersteld.
Het is voor het eerst dat deze restauratiemethode in deze omvang wordt toegepast. De bijna vier eeuwen oude Oostmolen aan de provinciale weg N217 tussen Mijnsheerenland en Maasdam is een van de drie in Nederland overgebleven wipmolens waarin de originele woning nog aanwezig is.
De weken tot aan de Kerst zullen worden gebruikt om de eeuwenoude inpandige molenaarswoning plankje voor plankje uit elkaar te nemen. De onderdelen worden genummerd en gefotografeerd om, als de molen volgend jaar wordt gerestaureerd, weer te worden gebruikt.
In januari kan dan worden begonnen met het demonteren van de molen en het transport naar Vaags Molenmakers in Aalten, om daar te worden gerestaureerd. Vaags restaureerde eerder in de Hoeksche Waard de molens in Sint Anthoniepolder en in Goidschalxoord.
Met de restauratie van de Oostmolen is een bedrag van ruim 700.000 euro gemoeid. Volgens Hans Wybenga, voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas, komt de restauratie net op tijd. „De molen is scheefgezakt en instabiel geworden. Steeds meer onderdelen hebben het inmiddels begeven en we stonden op het punt de molen stil te zetten. Langer wachten zou onherroepelijk tot onherstelbare schade hebben geleid.”